Skip to main content

Οι εναλλακτικές της FIFA για το διετές Παγκόσμιο Κύπελλο

Η FIFA εργάζεται για να βρει εναλλακτικές λύσεις στην πρόταση διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια, αντί της τρέχουσας τετραετίας.

Ενώ οι εκπρόσωποι από το κυβερνών σώμα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου θα ακούσουν μια ενημέρωση για τις διαβουλεύσεις σχετικά με αλλαγές στο πρόγραμμα των διεθνών αγώνων, η αμφιλεγόμενη πρόταση να διεξάγεται το Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε δύο χρόνια δεν θα ψηφιστεί.

Το σχέδιο για το νέο ρυθμό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που παρουσιάστηκε από τον επικεφαλής της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ανάπτυξης της FIFA, Αρσέν Βενγκέρ, με την υποστήριξη του προέδρου Τζιάνι Ινφαντίνο, συνάντησε έντονη αντίδραση από το διοικητικό σώμα της UEFA και τους μεγάλους συλλόγους της Ευρώπης.

«Για εμάς δεν είναι ιδέα, βασικά, οπότε δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να το συζητήσουμε… δεν υπάρχει για εμάς. Νομίζω ότι δεν μπορώ να είμαι πιο ξεκάθαρος», δήλωσε ο Νάσερ Αλ-Κελαϊφί, πρόεδρος της Παρί Σεν Ζερμέν και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συλλόγων (ECA).

«Ένα διετές Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ένα αυτογκόλ για όλους στο ποδόσφαιρο. Είμαι χαρούμενος που και η FIFA το έχει αντιληφθεί αυτό», υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν. «Έχουμε συζητήσεις αλλά, σε ό,τι με αφορά, ένα Παγκόσμιο Κύπελλο δύο ετών είναι εκτός επιλογών. Είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα καταλήξουμε σε λύση με τη FIFA».

Ο Βίκτορ Μονταλιάνι, πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας Βόρειας-Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής (CONCACAF), ξεκίνησε την ιδέα της διοργάνωσης ενός διαφορετικού τουρνουά στη θέση που είχε προγραμματιστεί για το επιπλέον Παγκόσμιο Κύπελλο, εξηγεί το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο Μονταλιάνι, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος της FIFA, πρότεινε μια διοργάνωση εμπνευσμένη από το παλιό Κύπελλο Συνομοσπονδιών ή μια παγκόσμια εκδοχή της μορφής του Nations League, που χρησιμοποιείται από την UEFA και την CONCACAF.

Το Κύπελλο Συνομοσπονδιών διεξαγόταν κάθε τέσσερα χρόνια, ένα έτος πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο και ήταν ένα τουρνουά αποτελούμενο από οκτώ έθνη, στο οποίο συμμετείχαν οι νικήτριες Εθνικές ομάδες των ηπειρωτικών διοργανώσεων, μαζί με την παγκόσμια πρωταθλήτρια και την Εθνική ομάδα της διοργανώτριας χώρας.

Η τελευταία διοργάνωση αυτού του διαγωνισμού διεξήχθη το 2017.