Skip to main content

Η Μάντεστερ Σίτι προσφέρει 200 εκ. δολάρια για την Ατλέτικο Μινέιρο

Η City Football Group, η εταιρεία που κατέχει τη Μάντσεστερ Σίτι και ηγείται ενός γαλαξία 10 ποδοσφαιρικών συλλόγων σε όλο τον κόσμο, υπέβαλε προσφορά για την αγορά της ιστορικής βραζιλιάνικης ομάδας Ατλέτικο Μινέιρο.

Σύμφωνα με την Globo Esporte, η προσφορά ανέρχεται σε περίπου 180 εκατομμύρια ευρώ (200 εκατομμύρια δολάρια), με την εξαγορά του 51% μιας νέας εταιρείας που θα έλεγχε τον βραζιλιάνικο σύλλογο.

Η πρόταση, ωστόσο, έχει απορριφθεί γιατί θεωρήθηκε πολύ χαμηλή από τη διοίκηση της Ατλέτικο Μινέιρο, η οποία αξιολογεί το σύλλογο με ποσό περίπου διπλάσιο από εκείνο που έβαλε στο τραπέζι η CFG.

Ο βραζιλιάνικος σύλλογος, ωστόσο, βρίσκεται σε εύθραυστη οικονομική κατάσταση, με χρέος στις 30 Ιουνίου 2021 περίπου 240 εκατομμυρίων ευρώ και για τον λόγο αυτό το εγχείρημα θα μπορούσε να επιταχυνθεί ξανά τις επόμενες εβδομάδες.

Η City Football Group ετοιμάζεται έτσι να επεκτείνει την αυτοκρατορία της και στη Νότια Αμερική, αλλά με μια σημαντική καινοτομία: σε σύγκριση με τις ομάδες που έχουν ήδη αποκτηθεί τα τελευταία χρόνια, αυτή τη φορά ο όμιλος θα αποκτούσε έναν σύλλογο που δεν είναι μόνο ιστορικός αλλά και υψηλού επιπέδου.

Αυτό θα του έδινε τη δυνατότητα να πάει την εκμετάλλευση του γαλαξία των συλλόγων που κατέχει στο επόμενο βήμα, επεκτείνοντας τη λειτουργία του πάνω από όλα σε έναν από τους σημαντικότερους ποδοσφαιρικούς χώρους σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτός από έναν σύλλογο υψηλού επιπέδου.

Η Ατλέτικο Μινέιρο είναι ο υπερασπιστής του πρωταθλήματος Βραζιλίας, που κατέκτησε την περασμένη σεζόν για δεύτερη φορά στην Ιστορία της.

Ωστόσο, παραμένει δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η City Football Group θα μπορούσε να κινηθεί όπως έκανε για τις άλλες ομάδες, όσον αφορά την εικόνα της Ατλέτικο Μινέιρο.

Η Νιου Γιόρκ και η Μέλμπουρν Σίτι, για παράδειγμα, έχουν μετονομαστεί και μάλιστα επαναπροσδιοριστεί ως προς το χρώμα ώστε να είναι παρόμοιες αν όχι πανομοιότυπες με τη Μάντσεστερ Σίτι, την κύρια εταιρεία σε ολόκληρο τον γαλαξία συλλόγων της.

Η City Football Group είναι ο πλειοψηφικός μέτοχος στους ακόλουθους συλλόγους: Μάντσεστερ Σίτι (Αγγλία), Νιου Γιορκ (Ηνωμένες Πολιτείες), Μέλμπουρν Σίτι (Αυστραλία), Μουμπάι Σίτι (Ινδία), Λόμελ (Βέλγιο), Τρουά (Γαλλία), Μοντεβιδέο Σίτι Τορκέ (Ουρουγουάη).

Επιπλέον, έχει μειοψηφικά μερίδια στις Γιοκοχάμα Μαρίνος (Ιαπωνία), Χιρόνα (Ισπανία) και Σιτσουάν Γιουνιού (Κίνα).

Η συμμετοχή στην CFG ελέγχεται από την άρχουσα οικογένεια του Άμπου Ντάμπι, με 12% στα χέρια των Κινέζων της China Media Capital και CITIC Capital και άλλο ένα 10% ανήκει στο αμερικανικό fund Silver Lake Partners.