Skip to main content

Νόβακ Τζόκοβιτς: Το σκεπτικό του δικαστηρίου για την απόρριψη της έφεσής του

Η τελευταία προσπάθεια του Νόβακ Τζόκοβιτς να υπερασπιστεί τον τίτλο του στο Australian Open απέτυχε όταν οι τρεις δικαστές του ομοσπονδιακού δικαστηρίου απέρριψαν ομόφωνα την έφεση που είχε ασκήσει ο Σέρβος πρωταθλητής κατά της ακύρωσης της βίζας του. 

Εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασης, το δικαστήριο σημείωσε ότι οι άνθρωποι, και ειδικά οι νέοι, θα μπορούσαν να μιμηθούν την αρνητική στάση του πρωταθλητή στον εμβολιασμό, ο οποίος έχει αρνηθεί να εμβολιαστεί κατά του Covid-19. 

Ειδικότερα, την Πέμπτη, η επιτροπή των τριών δικαστών στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αυστραλίας δήλωσε ότι επικύρωσε την απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης Άλεξ Χοκ να ακυρώσει τη βίζα του Τζόκοβιτς , εν μέρει επειδή η παρουσία του στην Αυστραλία είχε ήδη δημιουργήσει αναταραχή, όπως μια διαμαρτυρία που έλαβε χώρα στις 11 Ιανουαρίου από φανς του τενίστα.

«Ο υπουργός έφτασε σε αυτό το επίπεδο για λόγους που δεν μπορούν να ειπωθούν ότι είναι παράλογοι ή αβάσιμοι», ανέφεραν ο επικεφαλής Τζέιμς Άλσοπ και οι δικαστές Άντονι Μπεσάνκο και Ντέιβιντ Ο’ Κάλαχαν.

Όπως είπαν, «μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία ή την καλή τάξη της αυστραλιανής κοινότητας».

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο απέρριψε επίσης το επιχείρημα ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις ότι ο Τζόκοβιτς είχε προτρέψει ποτέ κανέναν να μην εμβολιαστεί. «Ένας εμβληματικός σταρ του παγκόσμιου τένις μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους όλων των ηλικιών, νέους ή ηλικιωμένους, αλλά ίσως ιδιαίτερα τους νέους και τους εύπιστους, να τον μιμηθούν. Αυτό δεν είναι φανταστικό, δεν χρειάζεται στοιχεία», είπαν οι δικαστές.

Ο Τζόκοβιτς απελάθηκε από την Αυστραλία την Κυριακή, αφού το δικαστήριο αποφάσισε νωρίτερα την ίδια ημέρα ότι ο Χοκ ενήργησε νόμιμα όταν ακύρωσε τη βίζα του δύο ημέρες νωρίτερα, επικαλούμενος το δημόσιο συμφέρον. Το δικαστήριο δεν είχε εξηγήσει μέχρι τώρα τους λόγους για την απόφασή του. 

«Ακόμα κι αν ο κ. Τζόκοβιτς δεν κέρδιζε το Australian Open, η ικανότητα της παρουσίας του στην Αυστραλία παίζοντας τένις για να ενθαρρύνει αυτούς που θα τον μιμηθούν ή θα ήθελαν να είναι σαν αυτόν είναι μια λογική βάση για την άποψη ότι μπορεί να καλλιεργήσει το αντιεμβολιαστικό αίσθημα», δήλωσαν οι δικαστές.

naftemporiki.gr