Skip to main content

Νομοθετική ρύθμιση για την εναλλακτική διαχείριση συσκευασιών

της Τέτης Ηγουμενίδη

Νομοθετική ρύθμιση για την τροποποίηση του ν.2939/01 για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος, εν μέσω αντιδράσεων των υφιστάμενων φορέων που ασκούν δραστηριότητα εναλλακτικής διαχείρισης.

Βασικά σημεία της νομοθετικής παρέμβασης τα βασικά σημεία της οποίας παρουσίασε πριν λίγη ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης είναι τα εξής:

  • Απαγορεύεται οι φορείς των συλλογικών συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης (ΣΣΕΔ) να εκτελούν εργασίες εναλλακτικής διαχείρισης  (συλλογής και μεταφοράς, αποθήκευσης, επεξεργασίας) εκτός αν έχει δοθεί σχετική έγκριση από τον ΕΟΑΝ (Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης).
  • Θεσπίζεται το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του μετόχου ή εταίρου φορέα ΣΣΕΔ με την ιδιότητα του μετόχου, του μέλους οργάνου διοίκησης ή του υπαλλήλου επιχείρησης  η οποία εκτελεί εργασίες επεξεργασίες ή συλλογής και μεταφοράς αποβλήτων.
  • Ο ρόλος του ΕΟΑΝ αναβαθμίζεται, ενώ εξειδικεύονται τα θέματα ελέγχων και συστηματικής παρακολούθησης των ΣΣΕΔ από τον ΕΟΑΝ και συνολικότερα του ελέγχου και της παρακολούθησης της επίτευξης των στόχων της ανακύκλωσης.