Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα ορίζει αναλυτικά τους όρους λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών προανήγγειλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.
Όπως είπε, θα εκδοθεί εντός των επόμενων ωρών και τους σταλεί άμεσα, εξηγώντας αναλυτικά τι θα ισχύει στα σχολεία, φροντιστήρια, κέντρα γλωσσών και βιβλιοθήκες, σχετικά με τη χρήση μάσκας και τη λειτουργία των κυλικείων, με βάση τις σχετικές εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Ο υφυπουργός υπενθύμισε πως η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική για τους μαθητές σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων.
Ειδικά για τους μαθητές από το Νηπιαγωγείο έως τη Γ΄ Δημοτικού, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εκπαίδευση και εξοικείωση με την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.
Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική:
Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων
Στους εξωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων όταν υπάρχει συνωστισμός όπως, ενδεικτικά, κατά την προσέλευση και αποχώρηση από τη σχολική μονάδα, καθώς και στην περίπτωση συνωστισμού σε κυλικεία εξωτερικού χώρου.
Στα μέσα μεταφοράς μαθητών.
Κατά την περίοδο προσαρμογής στο Νηπιαγωγείο, από υγιή σταθερό συνοδό (γονέα, κηδεμόνα ή άλλο πρόσωπο).
Κατά τη διαδικασία υποστήριξης από εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης, Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ) ή σχολικό νοσηλευτή, καθώς και στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και στα Κέντρα Εκπαιδευτικής Και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ), προκρίνεται η διαφανής, ολοπρόσωπη προστατευτική προσωπίδα ή ειδική υφασμάτινη μάσκα, με διαφανές πρόσθιο τμήμα στο μέρος του στόματος για τους μαθητές ή το προσωπικό, για τις περιπτώσεις όπου η χειλανάγνωση αποτελεί μέσο επικοινωνίας. Οι συνοδοί μαθητών στα ΚΕΣΥ φέρουν υποχρεωτικά μια ιατρική μάσκα.
Η χρήση της χειρουργικής μάσκας έναντι της απλής υφασμάτινης, μπορεί να προκριθεί από τον θεράποντα ιατρό για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα.
Από την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας εξαιρούνται μαθητές με γνωσιακή, αναπτυξιακή, ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς καθώς και οι μαθητές με σοβαρό νευρολογικό ή μυϊκό ή άλλο νόσημα που τους εμποδίζει να χειριστούν την μάσκα τους, οι οποίοι προσέρχονται κανονικά στο σχολείο αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα σχετικά δικαιολογητικά.
Επίσης, για τους μαθητές σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και στους μαθητές που προσέρχονται στα ΚΕΣΥ, συστήνεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό και συμβατό με τον βαθμό και το είδος της αναπηρίας ή ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης.
Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε, επίσης, πως για την προστασία της σχολικής κοινότητας, δεν πραγματοποιούνται εκδρομές, εκπαιδευτικές επισκέψεις, μαθητικά συνέδρια, σχολικά πρωταθλήματα και προγράμματα ανταλλαγής μαθητών και εκπαιδευτικών. Διδακτικές επισκέψεις και περίπατοι μπορούν να διεξάγονται ανά τμήμα, με υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Τα κυλικεία
Σχετικά με τη λειτουργία των κυλικείων, ο υφυπουργός εξήγησε πως ισχύουν τα εξής:
Το προσωπικό των κυλικείων πρέπει να εφαρμόζει σχολαστικά τους γενικούς κανόνες καθαριότητας, απολύμανσης χώρων και ατομικής υγιεινής. (πχ. καλό και συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό ή και εφαρμογή αντισηπτικού χεριών, ιδιαίτερα πριν και μετά τον χειρισμό τροφίμων, εφαρμογή απολύμανσης επιφανειών).
Το προσωπικό των κυλικείων πρέπει επίσης να εφαρμόζει τα γενικά μέτρα προφύλαξης για πρόληψη μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την νόσο COVID-19, όπως αποχή από την εργασία σε περίπτωση εμφάνισης πυρετού ή άλλων συμπτωμάτων συμβατών με την COVID-19, χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς χώρους, όταν υπάρχει συνωστισμός.
Η χρήση προστατευτικής μάσκας και γαντιών από το προσωπικό κατά την διάρκεια της εργασίας του κυλικείου, δηλαδή, κατά την διάρκεια της προετοιμασίας της διανομής προϊόντων, είναι υποχρεωτική.
Τα κυλικεία των σχολείων πρέπει να διαθέτουν μόνο τρόφιμα και υγρά που είναι συσκευασμένα ή έχουν ετοιμαστεί από το κυλικείο πριν την ώρα διάθεση τους σε ατομικές συσκευασίες που προστατεύονται από κατάλληλο υλικό.
Οι μαθητές πρέπει να τηρούν αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 μέτρου κατά την αναμονή και εξυπηρέτηση από τον κυλικείο, για αυτό και προτείνεται σήμανση στο έδαφος με τις προβλεπόμενες αποστάσεις.
Στις ειδικές περιπτώσεις που η τήρηση αποστάσεων μεταξύ των μαθητών κατά την αναμονή δεν είναι δυνατή, η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι απαραίτητη. Στα κυλικεία εσωτερικού χώρου πρέπει κατά την αναμονή να γίνεται πάντα χρήση μάσκας.
Συνιστάται οι μαθητές να χρησιμοποιούν αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα χεριών μετά την συναλλαγή με το κυλικείο και πριν τη λήψη του γεύματος. Είναι υποχρεωτική η ύπαρξη αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος χεριών δίπλα στο ταμείο του κυλικείου, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι μαθητές.
Φροντιστήρια-κέντρα ξένων γλωσσών
Όσον αφορά στη λειτουργία φροντιστηρίων, κέντρων ξένων γλωσσών, φορέων παροχής εκπαίδευσης και πιστοποίησης δεξιοτήτων, ξενόγλωσσων ινστιτούτων εκπαίδευσης και πάσης φύσεως συναφών δομών, αυτή γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Δηλαδή, υποχρεωτική χρήση μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικούς, τήρηση μέγιστων δυνατών αποστάσεων, αποφυγή συγχρωτισμού, καθαρισμός αιθουσών, επιφανειών και εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση, εξασφάλιση επαρκούς φυσικού αερισμού των αιθουσών και, κυρίως, ύπαρξη αντισηπτικού.
«Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, γενικά όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, είπε ο υφυπουργός.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, στις 6 Σεπτεμβρίου ενεργά στην Ελλάδα ήταν 3.978 κρούσματα. Συνολικά 1.395 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από νοσοκομείο, ενώ άλλοι 5.867 ανάρρωσαν κατ’ οίκον.
Στις πύλες εισόδου, από την 1η Ιουλίου έως και τις 6 Σεπτεμβρίου είχαν γίνει 451.908 έλεγχοι σε σύνολο 3.53.035 εισερχομένων στη χώρα. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν 972.
Αναφερόμενος στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, ο υφυπουργός εξήγησε πως στο διάστημα από 31 Αυγούστου έως και 6 Σεπτεμβρίου έγιναν 36 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν τρεις παραβάσεις. Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη την Επικράτεια, συμπλήρωσε ο κ. Χαρδαλιάς, τονίζοντας την ανάγκη να τηρούνται οι κανόνες και τα πρωτόκολλα στις ΜΦΗ, γιατί, όπως είπε, πρέπει να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους, καθώς διατρέχουν άμεσο κίνδυνο, περισσότερο από όλους.
naftemporiki.gr