Skip to main content

ΠΟΕΔΗΝ-Θεσσαλονίκη: Πορεία για την επιβίωση ΕΣΥ-ΕΚΑΒ-Πρόνοιας

Πορεία επιβίωσης ΕΣΥ-ΕΚΑΒ-Πρόνοιας πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με αφετηρία στις 8.30 το πρωί από το «Ιπποκράτειο» και κατάληξη στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, στις 11.00. Εκεί λίγη ώρα αργότερα η ηγεσία της έγινε δεκτή από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, στον οποίο εξέθεσε τα προβλήματα στο χώρο της υγείας.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, σε δηλώσεις του κατά την έναρξη της πορείας, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για «ψεύτικες δεσμεύσεις» στη δημόσια υγεία, η οποία, όπως είπε, καταρρέει.

Υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, επισκέπτονται «τα ντουβάρια μιας Τοπικής Μονάδας Υγείας στα Χανιά, την ώρα που η πρωτοβάθμια περίθαλψη καταρρέει στα Κέντρα Υγείας». Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι τις προηγούμενες ημέρες τρεις άνθρωποι πέθαναν, λόγω έλλειψης ασθενοφόρων. Σημείωσε ακόμη ότι οι πολίτες ταλαιπωρούνται, περιμένοντας οκτώ ώρες για να εξεταστούν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία και ότι δεν βρίσκουν αξονικό τομογράφο να λειτουργεί ούτε και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Αναφερόμενος στο θέμα των προσλήψεων στον χώρο της υγείας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση λέει τη μισή αλήθεια και σημείωσε ότι στα νοσοκομεία καθυστερούν τα χειρουργεία λόγω έλλειψης προσωπικού.

«Διεκδικούμε αύξηση στους μισθούς μας, να μην περικοπεί το ανθυγιεινό επίδομα, να ενταχθούμε στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και να γίνουν προσλήψεις πραγματικές στα νοσοκομεία και όχι ψεύτικες» τόνισε ο κ. Γιαννάκος.

Η πορεία κατευθύνθηκε, μέσω της οδού Παπαναστασίου, στο «Θεαγένειο», απ’ όπου την ακολούθησαν και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου. Στη συνέχεια, μέσω της οδού Καυντανζόγλου, πέρασε από την Εγνατία, απ’ όπου την ακολούθησαν εργαζόμενοι των νοσοκομείων «ΑΧΕΠΑ», «Γεννηματάς» κι «Άγιος Δημήτριος», κρατώντας φορεία, σ’ ένα από τα οποία ήταν ξαπλωμένη μία κούκλα, που παρίστανε επικουρικό γιατρό και πάνω από το κεφάλι της είχε λαιμητόμο. Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές πήγαν στον Λευκό Πύργο, με σκοπό να κρεμάσουν ένα γιγαντιαίο πανό, αλλά τον βρήκαν κλειστό για λόγους ασφαλείας και το άπλωσαν μπροστά στην είσοδό του.

Οι διαδηλωτές, μέσω των οδών Τσιμισκή και Βενιζέλου, κατέληξαν στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου στην είσοδο άπλωσαν πανό και ζήτησαν συνάντηση με την υφυπουργό Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία όμως απουσίαζε. Τελικά η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ έγινε δεκτή από με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Το αποτέλεσμα της συνάντησης δεν ικανοποίησε την Ομοσπονδία, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, «ο υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στη δημόσια υγεία, αλλά το μόνο που έλεγε είναι ότι οι ίδιοι κάνουν μια προσπάθεια μεγαλύτερη από τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. Εμείς θεωρούμε, δυστυχώς, ότι ημέρα με την ημέρα η κατάσταση στη δημόσια υγεία χειροτερεύει, αφού η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση συνεχίζονται. Γι’ αυτό και με συγκεκριμένα παραδείγματα είπαμε στον υπουργό ότι τα νοσοκομεία της Μακεδονίας αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού, πράγμα που έχει σημαντική επίπτωση στη δημόσια υγεία και στην παροχή των υπηρεσιών. Υπάρχει υποχρηματοδότηση με δεδομένο ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τους αξονικούς, να φτιάξουν τα ασανσέρ, δεν μπορούν να προσλάβουν φύλακες, έχουμε κλοπές και άλλα προβλήματα».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημείωσε ότι ο υπουργός είπε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια και ότι θα επιλυθούν προβλήματα, αλλά δεν μπορούσε, όπως υποστήριξε, να δεσμευτεί ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να γίνουν προσλήψεις και να αυξηθεί η χρηματοδότηση για τα νοσοκομεία. «Ως εκ τούτου, εμείς δεν είμαστε ικανοποιημένοι, παρά το καλό κλίμα, οφείλω να ομολογήσω, και θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας» δήλωσε ο κ. Γιαννάκος.

Πηγή: ΑΜΠΕ