Skip to main content

Χονγκ Κονγκ: Παρέμβαση του αρχηγού του κινεζικού στρατού για τις διαδηλώσεις

Δήλωσεις, για πρώτη φορά από την αρχή της πολιτικής κρίσης στο Χονγκ Κονγκ, έκανε χθες ο αρχηγός του κινεζικού στρατού, τονίζοντας ότι οι ταραχές «απειλούν σοβαρά τη ζωή και την ασφάλεια» του λαού και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές.

Ο διοικητής της φρουράς του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού στο Χονγκ Κονγκ, ο Τσεν Νταοσιάνγκ, προειδοποίησε ότι ήταν «αποφασισμένος να προστατεύσει την εθνική κυριαρχία, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία» της πόλης.

Οι δηλώσεις του Τσεν πραγματοποιήθηκαν μία ημέρα αφότου απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 43 διαδηλωτές για «ταραχές» και αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση. Ορισμένοι από τους κατηγορουμένους ήταν μόλις 16 ετών.

Η κινεζική παρέμβαση, αναφέρει η «Guardian», συμπίπτει επίσης με τις σχετικές δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου στο Χονγκ Κονγκ, του Τουνγκ Τσι Ουά, ο οποίος κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ και την Ταϊβάν ότι βρίσκονται πίσω από τις διαδηλώσεις που συνεχίζονται αδιάκοπα επί οκτώ εβδομάδες.

Οι διαδηλωτές διαμηνύουν από την πλευρά τους ότι δεν σκοπεύουν να υπαναχωρήσουν έως ότου παραιτηθεί η επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης Κάρι Λαμ, αρχίσει ανεξάρτητη έρευνα για τις ενέργειες της αστυνομίας, χορηγηθεί αμνηστία σε όλους τους συλληφθέντες, αποσυρθεί οριστικά το νομοσχέδιο για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα και τους δοθεί το δικαίωμα να εκλέγουν τους ηγέτες τους.

naftemporiki.gr