Skip to main content

Αιθιοπία: Ο Άμπιι Άχμεντ αντιμέτωπος με τις πρώτες εκλογές εν μέσω συγκρούσεων

Οι πολίτες στην Αιθιοπία ψηφίζουν σε σημαντικές εκλογές εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων και αιματηρών συγκρούσεων στην περιοχή του βόρειου Τιγκράι.

Αυτές οι εκλογές, οι οποίες καθυστέρησαν λόγω της πανδημίας, αποτελούν την πρώτη εκλογική δοκιμή του πρωθυπουργού Άμπιι Άχμεντ από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2018. Ελπίζει να εξασφαλίσει τη λαϊκή εντολή κερδίζοντας την πλειοψηφία των 547 εδρών του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου.

Η εκλογική διαδικασία αναβλήθηκε, ωστόσο, στην επαρχία Τιγκράι, όπου ο ομοσπονδιακός στρατός διεξάγει στρατιωτική επιχείρηση από τον Νοέμβριο, έχουν γίνει καταγγελίες για ωμότητες και τουλάχιστον 350.000 άνθρωποι απειλούνται από λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι εκλογές έχουν επίσης καθυστερήσει περίπου στο ένα πέμπτο της χώρας λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια και υλικοτεχνικών προβλημάτων.

Οι γενικές εκλογές, οι πρώτες από το 2015, είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τον Αύγουστο του 2020, αλλά επαναπρογραμματίστηκαν λόγω πανδημίας.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα των εκλογών, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από τις εκλογικές περιφέρειες θα ανακοινωθούν εντός πέντε ημερών από τις εκλογές, ενώ τα τελικά επικυρωμένα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν εντός 23 ημερών.

Γιατί είναι τόσο σημαντικές αυτές οι εκλογές;

Ο Άμπιι Άχμεντ ήρθε στην εξουσία το 2018 ως υποψήφιος του τότε κυβερνώντος συνασπισμού, αλλά δεν αντιμετώπισε ποτέ το εκλογικό σώμα. Ανέλαβε την πρωθυπουργική θέση μετά από διαμαρτυρίες εναντίον της κυβέρνησης η οποία ελέγχεται από το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκρέ (TPLF) και ξεκίνησε να αναδιοργανώνει τη χώρα.

Οι αλλαγές που έφερε η πρωθυπουργία του περιελάμβαναν τη δημιουργία ενός νέου κόμματος – το Κόμμα Ευημερίας – για να μετασχηματίσει τον κυβερνών συνασπισμό σε έναν οργανισμό. Το TPLF, ωστόσο, δεν συμμετείχε.

Άμπιι Άχμεντ  θα διατηρήσει τη θέση του εάν το κόμμα κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στην εθνική συνέλευση. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι κάλπες θα είναι «η πρώτη προσπάθεια του έθνους για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές».

Ο μεταρρυθμιστικός του ζήλος κατέληξε  στο βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2019, αλλά μόλις ένα χρόνο αργότερα, πραγματοποίησε στρατιωτική επιχείρηση στη χώρα του – αναπτύσσοντας στρατεύματα στο Τιγκράι για να εκδιώξει το TPLF ως κυβερνών κόμμα της περιοχής, αφού κατέλαβε στρατιωτικές βάσεις σε αυτό που ο Άμπιι είδε ως προσπάθεια ανατροπής του.

Τι λέει η αντιπολίτευση;

Πάνω από 40 κόμματα έχουν υποβάλει υποψηφίους, σύμφωνα με το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο της Αιθιοπίας, αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι περιφερειακά κόμματα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν ότι κυβερνητική καταστολή εναντίον των αξιωματούχων τους διέκοψε τα σχέδιά τους να προετοιμαστούν για τις εκλογές.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε ορισμένες κεντρικές περιοχές μποϊκοτάρουν την εκλογική διαδικασία.

Το Μέτωπο Απελευθέρωσης Ορόμο (OLF) αποσύρθηκε τον Μάρτιο, κάνοντας λόγο για κυβερνητικό εκφοβισμό.

Το TPLF έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση. Μερικοί από τους ηγέτες του έχουν συλληφθεί, άλλοι βρίσκονται σε φυγή ή συνεχίζουν να διεξάγουν αντάρτικο πόλεμο στο Τιγκράι.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC