Skip to main content

Γουατεμάλα: Οι υποψήφιοι για την προεδρία αμφισβητούν τη συμφωνία με τον Τραμπ για το μεταναστευτικό

Η Σάντρα Τόρες και ο Αλεχάντρο Γιαματέι, οι δύο υποψήφιοι που θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο των εκλογών για την προεδρία της Γουατεμάλας, την 11η Αυγούστου, θέτουν υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα της συμφωνίας που υπέγραψε ο απερχόμενος πρόεδρος, Τζίμι Μοράλες, με τις ΗΠΑ για το μεταναστευτικό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι αίρει την απειλή επιβολής οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Γουατεμάλας, μετά τη δέσμευση ομολόγου του Τζίμι Μοράλες να θέσει σε εφαρμογή σειρά μέτρων, που έχουν ως στόχο να μειωθεί ο αριθμός των αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου από μετανάστες που εγκαταλείπουν την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ.

Βάσει της συμφωνίας η Γουατεμάλα θα θεωρείται εφεξής ασφαλής τρίτη χώρα και επομένως οι πρόσφυγες θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν σε αυτή αιτήσεις για τους δοθεί άσυλο. Ωστόσο το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας έχει αποφανθεί ότι για να συναφθεί οποιαδήποτε συμφωνία βάσει της οποίας η Γουατεμάλα θα θεωρείται ασφαλής τρίτη χώρα απαιτείται η έγκριση του Κογκρέσου, το οποίο βρίσκεται σε θερινή αναστολή των εργασιών του.

«Χρειάζεται να γίνει διεξοδική ανάλυση για το εάν και κατά πόσον ο υπουργός είχε δικαιοδοσία να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία με διεθνή χαρακτηριστικά· και, σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία πρέπει να υποβληθεί στο Κογκρέσο, όποιος κι αν την υπέγραψε», υπογράμμισε η Σάντρα Τόρες, η υποψήφια της Κεντροαριστεράς για την προεδρία. Ο υποψήφιος των Συντηρητικών, Αλεχάντρο Γιαματέι από την πλευρά του  μιλώντας στο CNN χαρακτήρισε τη συμφωνία «άσχημο νέο για τη Γουατεμάλα» και αμφισβήτησε επίσης την εγκυρότητά της. 

Πηγές: Reuters, CNN