Skip to main content

Διατεθειμένος να συζητήσει με τον Πρωθυπουργό ο Ολάντ

Έτοιμος να συνομιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα ώστε «να εξευρεθούν λύσεις» εμφανίζεται ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έχει προσκαλέσει τον Πρωθυπουργό στο Παρίσι. 

Όπως ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ, στόχος είναι να βρεθεί μια ημερομηνία πριν από το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα διεξαχθεί στις 12 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, στη συνάντηση αναμένεται να «συζητηθεί με σφαιρικό τρόπο» το σύνολο των ζητημάτων τα οποία εγείρει η ελληνική πλευρά, όπως αυτό της ανάπτυξης και του χρέους, θέματα τα οποία «οπωσδήποτε πρέπει να εξεταστούν».

Η Γαλλία, πρόσθεσε, είναι «διατεθειμένη να συζητήσει, να διαπραγματευθεί, να εμπλακεί σε έναν διάλογο ο οποίος θα επιτρέψει να εξευρεθούν λύσεις», παρότι σήμερα, όπως επισήμανε, «δεν γίνονται συζητήσεις που να αφορούν την διαγραφή του χρέους της Ελλάδας».

Ο Λε Φολ υπενθύμισε τη θέση της Γαλλίας για τις δύο αρχές στις οποίες πρέπει να βασιστεί η συζήτηση. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι χρειάζεται «αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας και του ελληνικού λαού», αλλά ταυτόχρονα απαιτείται υπευθυνότητα από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και ιδίως «σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το ελληνικό κράτος».

Ο Ολάντ έχει ήδη τονίσει ότι «οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί» από το ελληνικό κράτος «πρέπει να τηρηθούν».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο