Skip to main content

Ραγδαίες εξελίξεις μετά τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις και οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση έπειτα από την αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίησή της από υψηλόβαθμο παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Οι καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου προκάλεσαν κύμα παραιτήσεων στην Ομοσπονδία.

Εν τω μεταξύ με απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, αναστέλλεται οποιαδήποτε είδους χρηματοδότηση προς την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία. Επιπλέον, ξεκινά άμεσα ο έλεγχος στην ΕΙΟ από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τη νομιμότητα των συστημάτων και διαδικασιών διακυβέρνησης και οικονομικής λειτουργίας, με στόχο τον εντοπισμό τυχόν φαινομένων διαφθοράς, αδιαφανών διαδικασιών, κακοδιοίκησης, αναποτελεσματικότητας και παραβιάσεων της ακεραιότητας.

Η υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου, η οποία κάλεσε όποιο θύμα έχει βρεθεί σε παρόμοια θέση να σπάσει τη σιωπή του, έχει ήδη πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης καθώς αύριο καταθέτει στον εισαγγελέα πρωτοδικών της Αθήνας για τις καταγγελίες της. 

Σε νέα της συνέντευξη σήμερα η Ολυμπιονίκης αναφέρει μεταξύ άλλων γιατί δεν μίλησε νωρίτερα. «Δεν μπορούσα να το πω νωρίτερα. Είναι τέτοιες οι καταστάσεις που το κλίμα δεν ευνοεί να μιλήσει κανένας. Χρειάζεται πολύς καιρός για να μπορέσει κάποιος να ζήσει με αυτό και να το πει δημοσίως. Έχω συζητήσει με τα παιδιά μου. Τους έχω εξηγήσει τι γίνεται και αυτό ήταν μια αφορμή για εμένα να μιλήσω για το θέμα της σεξουαλικότητας, αλλά και της βίας. Πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε και να σεβόμαστε τα δικαιώματα του άλλου», σημείωσε μιλώντας στην «On Time».

Εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες φοιτητριών στο ΑΠΘ

Στο μεταξύ η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τις καταγγελίες φοιτητριών του ΑΠΘ ότι δέχθηκαν σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητές του Ιδρύματος.  Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, στο επίκεντρο βρίσκονται καταγγελίες για διδάσκοντες σε δύο σχολές του ΑΠΘ.

Οι καταγγελλόμενες πράξεις, όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Εισαγγελία, αφορούν το διάστημα 2009 και μεταγενέστερα. Το αδίκημα που ερευνάται είναι αυτό του βιασμού και όποια άλλη πράξη προκύψει.

Νέα καταγγελία από τον χώρο της πολιτικής

Με άρθρο της στα ΝΕΑ η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Ζέφη Δημαδάμα δημοσιοποίησε την δική της καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε πριν από 20 χρόνια.

«Kάθε καταγγελία κακοποιημένης γυναίκας, κάθε στόμα που ανοίγει είναι και μια νίκη.Η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου βρήκε τη δύναμη και μίλησε, 20 χρόνια μετά, παλεύοντας με τους εφιάλτες της και ανοίγοντας την καρδιά της. Η σεξουαλική κακοποίηση, η σεξουαλική παρενόχληση, η βία κατά των γυναικών αποτελεί καθημερινότητα γύρω μας ακόμα και αν επιμένουν κάποιοι να εθελοτυφλούν ή να αδιαφορούν. Δεν συμβαίνει μόνο στην ιστιοπλοϊα, στον αθλητισμό, αλλά και στα ΜΜΕ, στην πολιτική, στο θέατρο, στο εργοστάσιο, στο γραφείο… Δεν πέσαμε από τα σύννεφα!», αναφέρει στο κείμενή της η κ. Δημαδάμα.

Το ζήτημα είναι να μπορέσουν να ανοίξουν στόματα και οι γυναίκες που βιώνουν σήμερα τέτοιου είδους περιστατικά να μπορέσουν να μιλήσουν, όπως είπε. «Το θέμα δεν είναι να μάθουμε τις λεπτομέρειες», σημείωσε η κ. Δημαδάμα μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση.

«Το σημαντικό είναι να δοθεί η δυνατότητα στη γυναίκα της διπλανής πόρτας να βρει τη δύναμη να καταγγείλει φαινόμενα που γίνονται αυτή τη στιγμή που μιλάμε», είπε και κάλεσε τις αρχές να κάνουν κι άλλα βήματα και να δείξουν διεξόδους σε θύματα, αλλά και να σταματήσει η διαπόμπευσή τους.

Στο πλευρό της κ. Δημαδάμα και της προσπάθειάς της να βοηθήσει να σπάσει η σιωπή, δήλωσε πως βρίσκεται η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. « Κάθε γυναίκα που μοιράζεται την οδυνηρή της εμπειρία, μας αναγκάζει όλους να δούμε επιτέλους κατάματα το πρόβλημα», σημείωσε. 

Να σημειωθεί ότι με αφορμή τις δημόσιες καταγγελίες της Σοφία Μπεκατώρου ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας απέστειλε χθες εγκύκλιο προς όλες τις εισαγγελικές αρχές της χώρας ζητώντας από τους εισαγγελείς να ενεργούν με ταχύτητα σε καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και να ενθαρρύνουν το θύμα να μιλήσει, επισημαίνοντας, παράλληλα την ανάγκη διατήρησης του τεκμηρίου της αθωότητας για τους κατηγορουμένους.

Οι καταγγελίες έχουν αυξηθεί, με την τραγουδίστρια Δέσποινα Ολυμπίου να αποκαλύπτει στην τηλεόραση του Alpha ότι και η ίδια έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης: «Εγώ το βίωσα δύο φορές. Στα 14 και τα 19. Θεωρώ ότι αυτά τα άτομα ενεργούν από θέση ισχύος και είτε υπόσχονται είτε δοκιμάζουν γνωρίζοντας ότι το κορίτσι ή το αγόρι είναι πολύ συνεσταλμένο ή άπειρο.».

Η δημοσιογράφος Ιωάννα Ηλιάδη, προχώρησε επίσης σε δημοσιοποίηση της παρενόχλησης που υπέστη όσο εργαζόταν σε εφημερίδα ως διαπιστευμένη στο υπουργείο Άμυνας.

naftemporiki.gr