Skip to main content

«Πράσινη συμφωνία», Brexit, μεταναστευτικό: Οι δεσμεύσεις της  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Μία «πράσινη συμφωνία», από τις πρώτες κιόλας 100 ημέρες της θητείας της, εφόσον εκλεγεί, υποσχέθηκε η υποψήφια για τη θέση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την τελευταία ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία απόψε.   

Η Ευρώπη, δεσμεύτηκε η Γερμανίδα πολιτικός, θα γίνει «πρώτη ήπειρος ουδέτερη» ως προς τον άνθρακα έως το 2050, επισημαίνοντας ότι το πιο πιεστικό πρόβλημα είναι να διατηρηθεί ο πλανήτης υγιής.

Σε μία ομιλία, που σύμφωνα με αναλυτές απευθυνόταν σε όλες τις παρατάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τους συντηρητικούς, τους σοσιαλιστές, τους Πράσινους, τους φιλελεύθερους και την αριστερά, η υποψήφια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε έτοιμη να υποστηρίξει νέα παράταση του Brexit, εάν χρειαστεί.

«Είμαι έτοιμη για μία νέα παράταση στην ημερομηνία της αποχώρησης, εάν υπάρξει ανάγκη για περισσότερο χρόνο και για καλό λόγο», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν. Η δήλωσή της έγινε δεκτή με γιουχαΐσματα από την πτέρυγα των βρετανών ευρωβουλευτών υποστηρικτών του Brexit.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, η υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν πρότεινε «νέο σύμφωνο» για τη μετανάστευση και την επανάληψη των προσπαθειών για τηνμεταρρύθιση του ευρωπαϊκού συστήματος παροχής ασύλου, τονίζοντας ότι χρειάζεται «ενσυναίσθηση και αποφασιστικότητα στη δράση».

Η Μεσόγειος έχει γίνει «ένα από τα φονικότερα σύνορα στον κόσμο», δήλωσε επισημαίνοντας την ανάγκη να σώζονται ζωές στη θάλασσα.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται ανθρώπινα σύνορα », τόνισε σημειώνοντας παράλληλα ότι η Ε.Ε. οφείλει να περιορίσει την παράτυπη μετανάστευση και να βρει «νέο τρόπο» για την κατανομή των αιτούντων άσυλο στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Είναι επίσης σημαντική η ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και της ακτοφυλακής, πρόσθεσε εξηγώντας ότι η δύναμη πρέπει να απαρτίζεται από 10.000 μέλη και να συγκροτηθεί πολύ νωρίτερα από το προγραμματισμένο, το 2024 το αργότερον.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεσμεύθηκε ακόμη να εφαρμόσει απολύτως την αρχή της ισότητας των φύλων στους διορισμούς των Ευρωπαίων επιτρόπων και να ασχοληθεί με την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

«Από την σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 1958, μόνο 35 απο τους 183 επιτρόπους ήταν γυναίκες», είπε για να προσθέσει: Εκπροσωπούμε το ήμισυ του πληθυσμού. Θέλουμε το δίκαιο μερίδιό μας».

Η βία κατά των γυναικών «δεν είναι γυναικείο θέμα», υπογράμμισε υποσχόμενη να την περιλάβει στον κατάλογο των εγκλημάτων που παρατίθενται στην ευρωπαϊκή συνθήκη.

Αναφερόμενη στους τεχνολογικούς κολοσούς, η Γερμανίδα πολιτικός δήλωσε ότι δεν είναι αποδεκτό να πληρώνουν χαμηλούς φόρους «επειδή εκμεταλλεύονται το σύστημά μας».

«Το ότι οι γίγαντες της τεχνολογίας εξασφαλίζουν τεράστια κέρδη στην Ευρώπη είναι μια χαρά» , διότι η Ευρώπη είναι μία ανοικτή αγορά. «Αλλά αν κάνουν αυτά τα κέρδη εκμεταλλευόμενοι το εκπαιδευτικο μας σύστημα, το εξειδικευμένο προσωπικό, τις υποδομές μας και την κοινωνική μας ασφάλεια, δεν είναι αποδεκτό να πληρώνουν ελάχιστους φόρους», σημείωσε.

Η ψηφοφορία έχει προγραμματισθεί για τις 18.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδας). Για την επικύρωση του διορισμού της φον ντερ Λάιεν απαιτείται πλειοψηφία 374 ευρωβουλευτών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, DPA