Skip to main content

Χονγκ Κονγκ: Το Πεκίνο τερματίζει την ετήσια συγκέντρωση για τη σφαγή της Τιενανμέν

Το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα είναι έτοιμο να βάλει τέλος στην τελευταία δημόσια εκδήλωση σε ελεγχόμενη από το Πεκίνο περιοχή του Χονγκ Κονγκ, η οποία εορτάζει τη σφαγή της πλατείας Τιενανμέν .

Η ετήσιο αγρυπνία με κεριά στο Victoria Park στο Χονγκ Κονγκ προσελκύει συνήθως δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που συγκεντρώνεται σε μια εκδήλωση μνήμης αποτίοντας τιμή σε εκείνους που έχασαν τη ζωή τους στο Πεκίνο στις 4 Ιουνίου 1989, όταν ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός συνέτριψε τους διαδηλωτές που διαδήλωναν υπέρ της δημοκρατίας στην κινεζική πρωτεύουσα.

Ενώ η περσινή αγρυπνία απαγορεύτηκε από την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ για λόγους δημόσιας υγείας, καθώς η περιοχή έδινε τη μάχη της κατά του Covid-19, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν  με αναμμένα κεριά καθώς η αστυνομία επέβλεπε.

Η φετινή συγκέντρωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, έχει επίσης απαγορευτεί λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, ακτιβιστές πιστεύουν ότι οι Χονγκ Κονγκ θα είναι λιγότερο πιθανό να εμπλακεί σε μια άλλη πράξη μαζικής ανυπακοής μετά την επιβολή του νόμου περί εθνικής ασφάλειας πέρυσι, ο οποίος περιέχει αυστηρές κυρώσεις για τις κατηγορίες της ανατροπής και άλλα εγκλήματα κατά του κράτους.

Η αγρυπνία, που διεξάγεται από το 1990, θεωρείται εξαιρετικά συμβολική για τις ελευθερίες του Χονγκ Κονγκ, αναδεικνύοντας το πνεύμα ανεξαρτησίας της πόλης στον υπόλοιπο κόσμο. Είχε γίνει μια από τις πιο σημαντικές ετήσιες εκδηλώσεις για τις ομάδες υπέρ της δημοκρατίας, με οικογένειες να δίνουν παρευρίσκονται κρατώντας κεριά και τραγουδώντας.

Πολλοί πιστεύουν ότι ο νόμος περί ασφάλειας θα καταστήσει αδύνατη τη διεξαγωγή τέτοιου είδους εκδηλώσεων για τη συλλογική μνήμη ακόμη και μετά την υποχώρηση της πανδημίας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times