Skip to main content

Θυελλώδης συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου για την Ελλάδα

Φορτισμένα στιγμιότυπα, συχνά εν μέσω αποδοκιμασιών, εκτυλίχθηκαν σε μια ιστορική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για το μέλλον της Ελλάδας. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για όσα συνέβησαν αυτούς τους πέντε μήνες, αλλά τη βασική ευθύνη την έχουν τα πέντε χρόνια των προγραμμάτων, δήλωσε μιλώντας ενώπιον του σώματος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Οι εξτρεμιστές της Ευρώπης σας χειροκροτούν κ. Τσίπρα», διαμήνυσε σε υψηλούς τόνους ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ. 

Αλέξης Τσίπρας

Γόνιμο και έντιμο συμβιβασμό προκειμένου να αποφευχθεί μια ιστορική ρήξη που θα ανατρέψει την παράδοση της Ευρώπης ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο. «H ευρωπαϊκή ιστορία», τόνισε, «είναι μια ιστορία συγκρούσεων, αλλά στο τέλος της ημέρας συμβιβασμών, αλλά είναι και μια ιστορία ενότητας και όχι διαίρεσης για αυτό άλλωστε μιλάμε για την ενωμένη Ευρώπη. Ας μην την αφήσουμε να γίνει διαιρεμένη Ευρώπη». 

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πάντως ότι η Ελλάδα διεκδικεί μια συμφωνία που θα δίνει σήμα οριστικής διεξόδου από την κρίση, που θα δίνει την εντύπωση ότι στο τέλος του τούνελ υπάρχει φως. Στο σημείο αυτό επεσήμανε ότι η χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια έχει μετατραπεί σε ένα πειραματικό εργαστήρι λιτότητας, αλλά το πείραμα δεν πέτυχε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν ισχυρίζεται πως για όλα τα δεινά της πατρίδας ευθύνονται οι κακοί ξένοι. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας γιατί για πάρα πολλά χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις ενίσχυσαν τη διαπλοκή, άφησαν ανεξέλεγκτη τη φοροδιαφυγή, δημιούργησαν ένα πελατειακό κράτος. «Καμιά από τις υποτιθέμενες μεταρρυθμίσεις των προγραμμάτων δεν βελτίωσε το φοροελεγκτικό μηχανισμό, καμιά υποτιθέμενη μεταρρύθμιση δεν τα έβαλε με το πολιτικό κατεστημένο τους ολιγάρχες και τις τράπεζες», συμπλήρωσε και υποστήριξε ότι οι ελληνικές προτάσεις «επικεντρώνονται σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο να αλλάξουν την Ελλάδα». 

Αναφορικά με το δημοψήφισμα της Κυριακής ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο ελληνικός λαός έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να ενισχύσει τις προσπάθειές της «για την επίτευξη μιας κοινωνικά δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο ελληνικό πρόβλημα χωρίς την αέναη και αδιέξοδη λιτότητα που εγκλωβίζει την κοινωνία σε μια διαρκή και βαθιά κατάθλιψη».  Όπως είπε, η γενναία επιλογή του λαού δεν αποτελεί επιλογή ρήξης με την Ευρώπη αλλά επιλογή επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές της ευρωπαϊκής ενοποίησης στις αρχές της δημοκρατίας του αλληλοσεβασμού και της ισότητας.

Κατά τον κ. Τσίπρα, οι Έλληνες έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρώπη ή θα είναι δημοκρατική ή θα έχει τεράστιες δυσκολίες να επιβιώσει στις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε. Εξάλλου, αναφέρθηκε συνοπτικά στην πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση στο χθεσινό Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για μια πρόταση που περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο τη δίκαιη κατανομή των βαρών και με, το κατά το δυνατόν, λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.

Η πρόταση «περιλαμβάνει το αίτημα για επαρκή κάλυψη των μεσοπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, με ένα ισχυρό και εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πρόγραμμα διότι, αν δεν βάλουμε πάνω στο τραπέζι την ατζέντα της ανάπτυξης, δεν πρόκειται ποτέ να βγούμε από την κρίση», πρόσθεσε.

«Πρώτος μας στόχος», είπε, «πρέπει να είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας» και συνέχισε: «Και βεβαίως η πρότασή μας περιλαμβάνει και το αίτημα για μια άμεση δέσμευση ώστε να αρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος, μια ουσιαστική συζήτηση για την αντιμετώπιση της προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Δεν μπορεί να υπάρχουν ταμπού. Πρέπει να βλέπουμε την πραγματικότητα και να ψάχνουμε να βρούμε λύσεις σε αυτή την πραγματικότητα, όσο δύσκολες και αν είναι αυτές η λύσεις».

Γνωστοποίησε ακόμη ότι η κυβέρνηση στέλνει σήμερα αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, υπενθύμιζε την υποχρέωση που ανέλαβε να κάνει τις επόμενες δύο ημέρες τις προτάσεις της απόλυτα συγκεκριμένες και εκτίμησε ότι «θα καταφέρουμε τις επόμενες ημέρες να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κρίσιμης συγκυρίας».

Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεών της και την αναδιάρθρωση του χρέους της δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν επιπλέον τον ευρωπαίο φορολογούμενο. «Τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα δεν πήγαν ποτέ στον ελληνικό λαό, ήταν χρήματα που δόθηκαν για να σωθούν οι ευρωπαϊκές και ελληνικές τράπεζες», σημείωσε. 

«Σήμερα ερχόμαστε όχι να συγκρουστούμε με την Ευρώπη αλλά με τα κατεστημένα στη χώρα μας και με τις κατεστημένες νοοτροπίες που βύθισαν την Ελλάδα και βυθίζουν μαζί και την Ευρωζώνη», πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας πως «αυτό που ονομάζουμε ελληνική κρίση δεν είναι παρά η συνολική αδυναμία της Ευρωζώνης να βρει μια συνολική λύση σε μια αυτοτροφοδοτούμενη κρίση χρέους». 

Ο κ. Τσίπρας εισήλθε στην αίθουσα της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου εν μέσω χειροκροτημάτων. Αρκετοί ευρωβουλευτές είχαν στα έδρανά τους μικρά πλακάτ στα οποία αναγραφόταν με λευκά γράμματα η λέξη «όχι».

Μάνφρεντ Βέμπερ
 
Την πεποίθηση ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός καταστρέφει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εξέφρασε ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι εξτρεμιστές της Ευρώπης σας χειροκροτούν κ. Τσίπρα. Περιτριγυρίζεστε από λάθος φίλους».
 
«Οι άλλοι λαοί δικαιούνται να ψηφίζουν; Η Σλοβακία θα κάνει κι αυτή δημοψήφισμα αφού οι Σλοβάκοι δεν θέλουν να πληρώνουν τους Έλληνες;», πρόσθεσε ο κ. Βέμπερ, αναφερόμενος στο πρόσφατο δημοψήφισμα.
 
«Εσείς θέλετε τον διαμελισμό της Ευρώπης, εμείς την αγαπάμε. Εσείς επιθυμείτε τη ρήξη, εμείς την ενότητα. Ελπίζω ότι θα επανέλθετε στην λογική», σχολίασε ο ίδιος. 

Tζιάνι Πιτέλα

Το μήνυμα ότι η ευρωομάδα του δεν πρόκειται να δεχτεί ποτέ μια Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα έστειλε ο Ιταλός επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα. Όπως είπε, «δεν πρέπει να διαιρέσουμε τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, αλλά να τα ενώσουμε. Διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης, μέλος της οποίας είναι και η Ελλάδα».

Γκι Φερχόφσταντ
 
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ, φανερά φορτισμένος ανέφερε: «Είμαι θυμωμένος πραγματικά, συνεχώς μιλάτε για μεταρρυθμίσεις αλλά ποτέ δεν κάνετε προτάσεις».
 
«Κύριε Τσίπρα, αποδείξτε πως είστε ένας πραγματικός ηγέτης και όχι ένα εκλογικό ατύχημα!», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, προσθέτοντας «Είμαι θυμωμένος με τον κ. Τσίπρα, διότι εδώ και πέντε χρόνια υπνοβατούμε προς το Grexit και τώρα τρέχουμε προς τα εκεί με τα μάτια ανοιχτά και τον λογαριασμό θα τον πληρώσει ο ελληνικός λαός».
 
«Σταματήστε τη λειτουργία του πελατειακού κράτους. Χρειάζεστε πιο μικρό και ευέλικτο δημόσιο τομέα. Σταματήστε τα προνόμια στους στρατιωτικούς, στην εκκλησία, τις πολιτικές παρατάξεις και τα νησιά», υπογράμμισε ο κ. Φερχόφσταντ.
 
Νάιτζελ Φάρατζ
 
«Κύριε Τσίπρα, η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να είναι μέλος της Ευρωζώνης. Το γνωρίζετε καλά αυτό», ανέφερε ο επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος της Βρετανίας, UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ.
 
Πρέπει να κατανοήσουμε γιατί η ΕΕ δεν λειτουργεί, ο Βορράς με τον Νότο βρίσκονταν πάντα σε σύγκρουση, όσοι επικρίναμε την ιδέα της ΕΕ μας κατηγόρησαν ότι δεν έχουμε όραμα, οι ευρωπαϊκές χώρες είναι διαφορετικές, δεν μπορούμε να φέρουμε κοντά διαφορετικούς λαούς», πρόσθεσε.
 
Μαρί Λεπέν
 
«Κύριε Τσίπρα το ευρώ και η λιτότητα υπάρχουν και δεν μπορείτε να γλιτώσετε από την λιτότητα αν δεν γλιτώσετε από το ευρώ. Η Ελλάδα πρέπει να βγει από αυτό το κρεματόριο», είπε από την πλευρά της η Γαλλίδα ευρωσκεπτικίστρια, επικεφαλής της Ευρώπης των Εθνών και Ελευθεριών, Μαρί Λεπέν.
 
Χαρήκαμε με το δημοψήφισμα, είχε να κάνει με τις πολιτικές λιτότητα, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο, το ευρώ δεν είναι μη αναστρέψιμο, δεν είναι εδώ διά παντός, πρόσθεσε.