Skip to main content

Ν. Ηλιόπουλος: Το οργανωμένο έγκλημα «αλωνίζει» και η κυβέρνηση στέλνει την ΕΛ.ΑΣ. στα πανεπιστήμια

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ για το γεγονός ότι «αφήνει εκτός πανεπιστημίου 25.000 μαθητές που προετοιμάζονται να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις», άσκησε σε συνέντευξή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Εγνατία Τηλεόραση», ο κ. Ηλιόπουλος, αναφερθείς στο νόμο Κεραμέως, σημείωσε ότι «για πρώτη φορά μια κυβέρνηση έρχεται να αλλάξει τους “κανόνες του παιχνιδιού” μέσα στη διάρκεια της χρονιάς και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, με τις ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετώπισαν φέτος τα παιδιά». «Αυτή η παρέμβαση το μόνο που κάνει είναι δημιουργεί πελατεία για τα ιδιωτικά κολέγια», είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος, επαναλαμβάνοντας ότι «ο νόμος αυτός πρέπει άμεσα να ακυρωθεί».

Όσον αφορά την προαναγγελία Μητσοτάκη για τη συγκρότηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, επεσήμανε ότι «τη στιγμή που το οργανωμένο έγκλημα πραγματικά “αλωνίζει” στη χώρα –μέσα σε δύο μέρες είχαμε δύο μαφιόζικου τύπου δολοφονίες-, προτεραιότητα της κυβέρνησης φαίνεται ότι είναι η καταστολή και η αστυνομία στα πανεπιστήμια». Ανέφερε μάλιστα ότι «στην ίδια λογική, η ΝΔ έχει δημιουργήσει τρία σώματα ειδικών φρουρών –ανθρώπων που δεν έχουν περάσει από αστυνομικές σχολές και δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση για να αντιμετωπίσουν το οργανωμένο έγκλημα».

Σχετικά με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, ο Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε ότι «η κυβέρνηση φέρνει ένα μοντέλο που θα οδηγήσει κατευθείαν σε μειώσεις μισθών αλλά και σε ένα νέο κύμα φυγής νέων ανθρώπων από τη χώρα –ένας νέος επιστήμονας δεν θα κάτσει να δουλεύει απλήρωτα δεκάωρα και με διαλυμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς». «Το νομοσχέδιο αυτό, όμως, θα έχει αρνητικό αποτύπωμα και στα ποσοστά της ανεργίας, γιατί όταν γίνεται τόσο φτηνή η υπερωριακή εργασία, είναι βέβαιο ότι πολλές επιχειρήσεις –ειδικά οι πιο μεγάλες- θα προτιμήσουν να εξαντλήσουν τους εργαζόμενους που ήδη έχουν παρά να κάνουν νέες προσλήψεις», υπογράμμισε. «Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, η εφαρμογή αυτού του νομοσχεδίου μπορεί να μας στοιχίσει αρκετές χιλιάδες λιγότερες θέσεις εργασίας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου.

Για την πορεία της οικονομίας, ανέφερε ότι «η ΕΚΤ προβλέπει πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν χρεοκοπίες της τάξεως του 20% των ελληνικών επιχειρήσεων». «Για αυτό, από την πλευρά μας, επιμένουμε στην ανάγκη ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους –ένα χρέος που σε μεγάλο βαθμό δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία», διεμήνυσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «αυτό το χρέος πρέπει σε μεγάλο ποσοστό να διαγραφεί και το υπόλοιπο να ρυθμιστεί σε ένα σχήμα 120 δόσεων».

Στο υγειονομικό πεδίο, τόνισε την ανάγκη «το δημόσιο σύστημα υγείας να επιστρέψει σε μια πιο κανονική λειτουργία». «Το ΕΣΥ αυτή τη στιγμή έχει γίνει μονοθεματικό. Υπήρξαν πολλοί άνθρωποι με άλλες ασθένειες, πέραν του κορωνοϊού, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να καλύψουν τις ανάγκες τους στο δημόσιο σύστημα υγείας. Μάλιστα, με βάση τα τελευταία στοιχεία, το 2020 είχαμε μια υπερβάλλουσα θνησιμότητα που φτάνει τους 9.000 θανάτους», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ακόμα, αναφέρθηκε στον εμβολιασμό, επαναλαμβάνοντας ότι «η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει γιατί επέλεξε να πάρει 2 εκ. λιγότερα εμβόλια από αυτά που δικαιούταν από τη Moderna, όπως αποκάλυψε το Politico».

Τέλος, σχετικά με την επίσκεψη Τσαβούσογλου, υπογράμμισε ότι «η ΝΔ συνεχίζει να δείχνει πως βαδίζει χωρίς στρατηγική στην εξωτερική πολιτική». «Και όταν δεν έχεις στρατηγική, καταλήγεις απλά να ακολουθείς το βηματισμό του άλλου και να απαντάς στις προκλήσεις», ξεκαθάρισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει τη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή για την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας, ώστε να θέσει δύο προϋποθέσεις: αφενός η τουρκική πλευρά να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, αφετέρου να αποδεχτεί η Τουρκία ότι η μοναδική διαφορά μας θα επιλυθεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, με ορίζοντα το διεθνές δικαστήριο της Χάγης», σημείωσε. «Μόνο ακολουθώντας μία ενεργητική πολιτική μπορούμε να αναλάβουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.