Skip to main content

Βενεζουέλα: Απελευθερώθηκαν 8 στρατιωτικοί που είχαν αιχμαλωτιστεί από ομάδα κολομβιανών

Οι οκτώ άνδρες των ένοπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας που είχαν αιχμαλωτιστεί από ομάδα κολομβιανών ατάκτων στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας απελευθερώθηκαν στη διάρκεια «επιχείρησης» του στρατού χθες Δευτέρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στο Καράκας.

«Την 31η Μαΐου, οι οκτώ επαγγελματίες στρατιωτικοί που κρατούνταν όμηροι από ένοπλες ομάδες κολομβιανών ατάκτων από την αρχή του μήνα απελευθερώθηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης ‘Águila Centenaria’ (σ.σ. ‘Εκατοντάχρονος αετός’)», ανέφερε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο, διευκρινίζοντας πως οι στρατιωτικοί είναι «σώοι και αβλαβείς».

«Εξάλλου ανακοινώνουμε ότι αναζητούμε (άλλους) δύο στρατιώτες» που έχουν εξαφανιστεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση, που δεν δίνει άλλες διευκρινίσεις για την επιχείρηση.

«Ευχαριστούμε απεριόριστα όλους όσοι έκαναν εφικτή αυτή τη διάσωση (…) η ζωή και η σωματική ακεραιότητα των στρατιωτών μας είναι πάνω απ’ όλα (…) Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε εναντίον οργανώσεων που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ιερό εθνικό έδαφός μας για να διαπράττουν διασυνοριακά εγκλήματα που βλάπτουν την ειρήνη, την ανάπτυξη και τη σταθερότητα της χώρας», προστίθεται στο κείμενο.

Λίγη ώρα προτού δημοσιοποιηθεί το δελτίο Τύπου του υπουργείου Άμυνας, η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Fundaredes, η οποία είχε αποκαλύψει πως οι οκτώ στρατιωτικοί αιχμαλωτίστηκαν, ενημέρωνε πως έχουν απελευθερωθεί.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ορισμένοι επικοινώνησαν με τις οικογένειές τους, υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις στο Καράκας», ανέφερε μέσω Twitter ο Χαβιέρ Ταρασόνα, ο διευθυντής αυτής της ΜΚΟ, η οποία πρόσκειται στην αντιπολίτευση, αντιμετωπίζει πολύ επικριτικά την κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο, και γενικά είναι καλά πληροφορημένη για τις εξελίξεις στην περιοχή.

Τη 15η Μαΐου ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας, ο Βλαντίμιρ Παντρίνο Λόπες, είχε καταγγείλει την «απαγωγή» των στρατιωτικών στην πολιτεία Απούρε, όπου εκτυλίσσονται μάχες ανάμεσα σε κολομβιανούς ατάκτους και τον στρατό από την 21η Μαρτίου.

Είχε διαβεβαιώσει τότε πως το Καράκας «έκανε επαφές που θα οδηγήσουν στην προσεχή απελευθέρωσή τους», διευκρινίζοντας πως η κυβέρνηση της Βενεζουέλας εργαζόταν σε συντονισμό με τον Ερυθρό Σταυρό.

Από τα τέλη του Μαρτίου μαίνονται μάχες και επικρατεί γενικευμένη ανασφάλεια στα πορώδη σύνορα Βενεζουέλας-Κολομβίας, με 16 απώλειες στις τάξεις των ένοπλων δυνάμεων, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό του υπουργείου Άμυνας, το οποίο μιλά επίσης για δεκάδες «απώλειες» στις τάξεις του εχθρού και για πάνω από τριάντα αιχμαλώτους. Χιλιάδες άμαχοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στον τομέα.

Στα μέσα του Μαΐου, η Κολομβία ανακοίνωσε πως προσπαθεί να «επαληθεύσει» τον θάνατο σε μάχη στη Βενεζουέλα του Χεσούς Σάντριτς, ενός από τους ηγέτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC, που είχε συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις που είχαν οδηγήσει στη σύναψη της συμφωνίας ειρήνης του 2016, αλλά κατόπιν είχε αποσκιρτήσει και είχε απορρίψει τη συμφωνία.

Το Καράκας, που έχει αναπτύξει ισχυρές ενισχύσεις στην περιοχή, ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι διεξάγει επιχειρήσεις για να απελευθερώσει τμήματα της επικράτειάς του από ομάδες ένοπλων κολομβιανών ατάκτων που παρεισέφρησαν σε αυτές. Η Βενεζουέλα κατηγορεί τις ομάδες των ατάκτων ότι έχουν εγκατασπείρει νάρκες κατά προσωπικού και ότι επιδίδονται σε διακίνηση ναρκωτικών. Έχει επίσης κατηγορήσει τον πρόεδρο της Κολομβίας, τον συντηρητικό Ιβάν Ντούκε, ότι εμπλέκεται.

Πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες πληροφοριών της Κολομβίας αντιτείνουν ότι οι άτακτοι με τους οποίους πολεμά ο στρατός της Βενεζουέλας είναι αποστάτες των FARC.

Μολονότι τα περισσότερα από τα 13.000 μέλη της άλλοτε ισχυρότερης οργάνωσης ανταρτών στην αμερικανική ήπειρο κατέθεσαν τα όπλα μετά την ειρηνευτική συμφωνία, ομάδες «αποστατών» απορρίπτουν τη διαδικασία και ξανάρχισαν ένοπλη δράση.

Οι ομάδες αυτές, χωρίς ενιαία διοίκηση, χρηματοδοτούμενες από τη διακίνηση ναρκωτικών και μεταλλευμάτων που εξορύσσονται παράνομα, κυρίως χρυσού, έχουν ενισχυθεί σε απομονωμένες ζώνες της Κολομβίας, σύμφωνα με τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της χώρας.

Ο πρόεδρος Μαδούρο έχει αναγνωρίσει πως υπάρχει όντως πιθανότητα οι άτακτοι να είναι αποστάτες των FARC. Συνήθως, το Καράκας αποφεύγει να αναφέρεται στους αποστάτες αυτούς.

Η Μπογοτά και το Καράκας, παρότι μοιράζονται σύνορα συνολικού μήκους 2.200 χιλιομέτρων, έχουν διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις τους αφότου ο κολομβιανός δεξιός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε αναγνώρισε ως νόμιμο μεταβατικό ηγέτη της Βενεζουέλας τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, τον Χουάν Γκουαϊδό, τον Ιανουάριο του 2019. Οι σχέσεις των δύο γειτονικών κρατών με κυβερνήσεις ιδεολογικά αντίπαλες είναι εξαιρετικά τεταμένες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP