Skip to main content

NYT: Η προσπάθεια του Αλ. Τσίπρα να μετακινηθεί στο κέντρο

Στην προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να θυμίσει στους αγανακτισμένους Έλληνες πόσο πιο άσχημα ήταν τα πράγματα πριν από τέσσερα χρόνια εστιάζει άρθρο των New York Times. Σημειώνουν δε ότι η απουσία ανησυχίας για το εάν θα κερδίσει ή θα χάσει ο σημερινός πρωθυπουργός αποκαλύπτει ότι η χώρα επιστρέφει σε μία νέα κανονικότητα, ενώ κάνουν λόγο για μία μεταμόρφωση του κ. Τσίπρα, ο οποίος, όπως γράφουν, επιδιώκει να μετακινηθεί προς το κέντρο και να είναι ο ηγέτης του προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα για αρκετά χρόνια ακόμη.   

«Ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει την Κυριακή, η μελλοντική κατεύθυνση της χώρας- σχετικά σταθερή και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης- δεν προβλέπεται να αλλάξει» αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα στο άρθρο υπό τον τίτλο «Ο Τσίπρας έχοντας αλλάξει την Ελλάδα, τώρα ετοιμάζεται να τη χάσει». 

Η Ελλάδα, θυμίζουν οι NY Times, απέφυγε τη χρεοκοπία και πέρυσι εξήλθε από το τρίτο μνημόνιο. Η ανεργία έχει υποχωρήσει και η ανάπτυξη έχει ενισχυθεί, ενώ οι επενδυτές επιστρέφει. «Παράλληλα η χώρα έχει τώρα μία σταθερή συμμαχία με τις ΗΠΑ, επιχειρηματικές σχέσεις με την Κίνα και περισσότερο λόγο στους κόλπους της Ε.Ε.» τονίζουν. Παρόλα αυτά πολλοί πολίτες είναι απογοητευμένοι. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα μετά την «προσωπική μεταρμόφωση» του Αλέξη Τσίπρα από έναν αριστερό επαναστάτη σε έναν έμπειρο statesman, οι υποστηρικτές του πιστεύουν ότι ανεξάρτητα από το αν θα κερδίσει ή θα χάσει πιθανότατα θα είναι ο ηγέτης του προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα στο μέλλον. 

«Μετά την έξοδο από το μνημόνιο έδωσε έμφαση στο διεθνές στάτους της, βελτιώνοντας τα αγγλικά του και συμμετέχοντας σε όλα τα σωστά συνέδρια» παρατηρούν. Υπενθυμίζουν ότι κάλεσε τον Ιούνιο την Ε.Ε. να αποκηρύξει τις γεωτρήσεις στην Κύπρο, ενώ έδειξε την δύναμή του «και πήρε εν μέρει εκδίκηση» οδηγώντας τις κυβερνήσεις του Νότου στο μπλοκάρισμα του συντηρητικού υποψηφίου για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν οι NYT καισ τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως και στην πρόταση του Πάπα Φραγκίσκου να του δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης για την στάση του στο προσφυγικό. «Γνωρίζει ότι θα είναι στο πολιτικό προσκήνιο για πολλά χρόνια ακόμη» δηλώνει στην αμερικανική εφημερίδα ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος και αποκαλεί τον Τσίπρα, «τον καλύτερο πολιτικό, που έχω γνωρίσει ποτέ». 

Από την άλλη για την Ζωή Κωνσταντοπούλου «ήταν και είναι προδότης».

Οι NYT θυμίζουν τα γεγονότα του 2015, την έξοδο της πιο ριζοσπαστικής πτέρυγας του κόμματος και την προκήρυξη νέων εκλογών, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε. Τέσσερα χρόνια μετά, σημειώνουν επιδώκει να βρει ευρύτερη στήριξη στο κέντρο. Πρόσφατα κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις σε συμπόρευση, αναφέρουν. Ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης ο οποίος έχει ενταχθεί πια στην κυβέρνηση Τσίπρα, τονίζει: «Είναι στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα το εάν θέλει να οικοδομήσει ένα διαφορετικό κόμμα στο κέντρο. Νομίζω πως το θέλει». 

naftemporiki.gr