Skip to main content

Εντός της ημέρας η πρόταση Τσίπρα για τον εκλογικό νόμο

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Εντός της ημέρας θα δοθεί στη δημοσιότητα η κυβερνητική πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο. Η πρόταση θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση, ενώ περί τα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα έρθει στη Βουλή με στόχο να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 10 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η πρόταση Τσίπρα για την απλή αναλογική θα περιλαμβάνει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, την ψήφο στα 17 και τη διατήρηση του πλαφόν εισόδου στη Βουλή στο 3 ή στο 2,5%.

Στόχος να βρεθούν από τώρα οι 200 βουλευτές ώστε οι αλλαγές να ισχύσουν από τις επόμενες εκλογές.

Με τα έως τώρα δεδομένα ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων είναι θετικοί απέναντι στην κυβερνητική πρόταση.

Το ΠΑΣΟΚ, αν και επιφυλάχθηκε να ακούσει την πρόταση και μετά να τοποθετηθεί, έχει εκφραστεί θετικά για την απλή αναλογική.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει το τι θα πράξει τελικά το ΚΚΕ. Παρά το γεγονός ότι έχει ζητήσει την κατάργηση του πλαφόν εισόδου, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα θα καταψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης μετά και το «κερασάκι» να μην συμπεριληφθεί, πλην συγκλονιστικού απροόπτου, σε αυτήν η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών.

Η προχθεσινή δήλωση στον ΣΚΑΙ του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση ότι «δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι» και ότι «η Βουλή λειτουργεί με 300. Ποτέ δεν αφαιρέθηκε καμία ψήφος από καμία μεριά» η οποία θεωρήθηκε από πολλούς δήλωση «απενοχοποίησης» των ψήφων της Χρυσής Αυγής, έβαλε στην κυριολεξία «φωτιά στα κομματικά επιτελεία.

Το πρωί η κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στο Liberal.gr, υποστήριξε ότι ο προτεινόμενος εκλογικός νόμος «καθιστά τη Βουλή πραγματικά αντιπροσωπευτικό της ελληνικής κοινωνίας θεσμό, και ταυτόχρονα διευρύνει τη λαϊκή κυριαρχία, δίνοντας ουσιαστικότερο ρόλο και λόγο στους νεότερους πολίτες».

«Είναι θετικό το γεγονός ότι τα περισσότερα κόμματα της Βουλής βρίσκονται σε παρόμοια λογική, αφήνοντας τη Νέα Δημοκρατία μόνη να επιμένει παράφωνα σε ένα στρεβλό και ελάχιστα αντιπροσωπευτικό σύστημα» κατέληξε.