Skip to main content

Όταν ο Γιούνκερ συνάντησε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Σε πολύ εγκάρδιο κλίμα, με θερμή χειραψία, εναγκαλισμούς και κυρίως δεσμευόμενοι αμφότεροι ότι θα παραμείνουν «σε στενή επαφή», συναντήθηκαν σήμερα «δύο Ευρωπαίοι που γνωρίζονται πολλά χρόνια», ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που συμφωνήθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να τον διαδεχτεί.   

«Είμαι κατευχαριστημένος που υποδέχομαι με ανοικτές αγκάλες μια αληθινή Ευρωπαία. Είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος όταν είναι να υπερασπιστούμε τα ευρωπαϊκά συμφέροντα», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μέσω Twitter.

Η επιλογή των Ευρωπαίων ηγετών μένει τώρα να επικυρωθεί στα μέσα Ιουλίου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για το οποίο μάλιστα απηύθυνε σήμερα έκκληση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 376 ψήφους.

«Η συνάντηση ήταν φιλική. Οι δυο τους γνωρίζονται εδώ και χρόνια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς για τη «τετ-α-τετ» συνάντηση.

Η φον ντερ Λάιεν αναμένεται να συναντήσει αργότερα και τον Τουσκ, ενώ σε δύο εβδομάδες θα παρουσιάσει το «όραμά» της για την Ευρώπη στα πέντε επόμενα χρόνια.

«Γνωρίζω ότι πρέπει να κερδίσω την εμπιστοσύνη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ζητώ τη βοήθειά σας – πρέπει να είμαστε μια ομάδα», δήλωσε στους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) την Τετάρτη, υποστηρίζοντας ότι και η ίδια ενημερώθηκε για τα σενάρια της υποψηφιότητάς της μόλις τη Δευτέρα το βράδυ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP