Skip to main content

Γερμανία: Πιέσεις στη Ρωσία να μην απαγορεύσει γερμανικές ΜΚΟ

Η Γερμανία προέτρεψε τη Ρωσία την Παρασκευή να αναιρέσει την απόφαση απαγόρευσης τριών γερμανικών μη κυβερνητικών οργανώσεων που χαρακτηρίστηκαν ως «ανεπιθύμητες» οντότητες.

«Το να τους απαγορεύσουμε να εργαστούν είναι εντελώς ακατανόητο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, κατά τη διάρκεια τη τακτικής κυβερνητικής συνέντευξης Τύπου, απαιτώντας την αντιστροφή αυτού του «άδικου μέτρου».

Το πρακτορείο ειδήσεων TASS την Τετάρτη προσδιόρισε τις τρεις οργανώσεις που απαγόρευσε η ρωσική εισαγγελία ως το Forum Russischsprachiger Europäer, το Zentrum für die Liberale Moderne και το Deutsch-Russischer Austausch.

Επιδείνωση των σχέσεων μετά την υπόθεση Ναβάλνι

Οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας επιδεινώθηκαν από τη δηλητηρίαση και τη φυλάκιση του επικριτή του κ. Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, την υποστήριξη της Μόσχας από αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία και τη δολοφονία ενός πρώην Τσετσένου αντάρτη στο Βερολίνο.

Η κα. Μέρκελ, της οποίας η θητεία ως Καγκελαρίου ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο, έχει επικριθεί για το ότι κρατάει ήπια στη Ρωσία, ιδίως αρνούμενη να αναστείλει ένα σχεδόν ολοκληρωμένο έργο αγωγού για τη μεταφορά ρωσικού αερίου στη Γερμανία.

Το Forum Russischsprachiger Europäer ιδρύθηκε από Ρώσους ομιλητές στη Γερμανία, οι οποίοι κατηγορούν τον κ. Πούτιν ότι υπονομεύει τη δημοκρατία και τις βασικές ελευθερίες στη Ρωσία.

Το Zentrum für die Liberale Moderne είναι ένα think tank που ιδρύθηκε το 2017 από δύο πολιτικούς των Πρασίνων για την προώθηση της δημοκρατίας, της ατομικής ελευθερίας και του κοσμοπολιτισμού.

Οι Πράσινοι, που είναι αυστηροί με τους συντηρητικούς της κυρίας Μέρκελ τέσσερις μήνες πριν από τις γενικές εκλογές, έχει δεσμευτεί να βάλει εμπόδια στον αγωγό Nord Stream 2, στον οποίο αντιτίθενται από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πολωνία, οι οποίοι λένε ότι αυξάνει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.

Το ιδρυθέν το 1992, το Deutsch-Russischer Austausch (DRA), το οποίο εργάζεται για την ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Ουκρανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε ότι η απόφαση για απαγόρευση στη Ρωσία ήταν «παράλογη».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters