Skip to main content

Λευκωσία: Σοβαρότητα, ψυχραιμία και λίγα λόγια

Παρακολουθούμε στενά τις ενέργειες της Τουρκίας, αυτό που απαιτείται είναι σοβαρότητα, ψυχραιμία και λίγα λόγια, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στις κινήσεις της Τουρκίας για την έναρξη των γεωτρήσεων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι δεν πρέπει να παρασυρθούμε από τις ενέργειες της Τουρκίας, διαβεβαιώνοντας πως οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας και η δραστηριότητα της πετρελαϊκής εταιρείας συνεχίζονται κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου, το πρωί πραγματοποιήθηκαν δύο δρομολόγια ελικοπτέρων από το αεροδρόμιο Λάρνακας, ενώ πλέον στο γεωτρύπανο μεταφέρονται τα απαραίτητα για την έναρξη της γεώτρησης, η οποία προβλέπεται ξεκινήσει αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ σήμερα Σάββατο.

Σε ό,τι αφορά το πού βρίσκεται το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός», ο κ. Χριστοδουλίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως δεν φαίνεται να κατευθύνεται τελικά στον κόλπο της Μόρφου, προσθέτοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί τις ενέργειες του πλοίου.

Το «Μπαρμπαρός» απέπλευσε την Παρασκευή από το λιμάνι της Σινίφκης, λίγες ώρες μετά από τις δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου περί διενέργειας ερευνών στον κόλπο της Μόρφου, ως αντίδραση στη γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει ο Φιλελεύθερος της Κύπρου, αρχικά το σεισμογραφικό έβαλε νωρίς το πρωί της Παρασκευής ρότα για το Αιγαίο με κατεύθυνση την θάλασσα του Μαρμαρά. Μετά τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας για σεισμογραφικά στον κόλπο της Μόρφου, άλλαξε ρότα προς τη Μόρφου. Νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, άλλαξε και πάλι ρότα προς το Αιγαίο και τη θάλασσα του Μαρμαρά, ενώ αργά το βράδυ, άλλαξε ξανά πορεία και μέχρι το πρωί του Σαββάτου είχε κατεύθυνση προς το τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, για το οποίο τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης έχουν η ιταλική ΕΝΙ και η γαλλική Total.

Κυπριακό ΥΠΕΞ: Ο φυσικός πλούτος ανήκει στον λαό της Κύπρου

Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, απαντώντας σε ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, επανέλαβε ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στον λαό της Κύπρου.

Στη σχετική του ανακοίνωση σημειώνει μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή εξετάζεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο για τη δημιουργία ενός Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων, στο οποίο θα κατατίθενται τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες, «προς όφελος όλων των Κυπρίων», όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο.

Επίσης, αναφέρει ότι η γεώτρηση στο ερευνητικό τεμάχιο 11 είναι διερευνητικού χαρακτήρα και συνεπώς, το αποτέλεσμά της θα πρέπει να ενδιαφέρει και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, εφόσον το όφελος από τη μελλοντική αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας μας θα είναι κοινό.

«Οι οποιεσδήποτε τουρκικές αξιώσεις θα πρέπει να είναι συμβατές με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου και η Τουρκία θα πρέπει να ενεργεί καλή τη πίστη και εντός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας. Το διεθνές δίκαιο αναφέρει τι είδους ενέργειες προνοούνται σε αυτές τις περιπτώσεις και ασφαλώς το να καταφεύγει ένα κράτος στην πολιτική της κανονιοφόρου για επιβολή των θέσεών του δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές» επισημαίνει το Κυπριακό ΥΠΕΞ.

Αναφέρει ακόμη ότι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο έμεινε χωρίς αποτέλεσμα η διαδικασία των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία είναι η διαρκής επιθυμία της Τουρκίας να ελέγχει πλήρως και να παρεμβαίνει στο νησί όποτε η ίδια θεωρεί σκόπιμο, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τα δήθεν συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.