Skip to main content

Με ισχυρό το δίλημμα Μητσοτάκη στις εκλογές της 7ης Ιουλίου

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε χθες να ειρωνευτεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το δίλημμα που έβαλε για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, «αυτοδυναμία Ν.Δ. ή ξανά εκλογές τον Αύγουστο» λέγοντας ότι «σε λίγο θα μας πει ότι αν δεν πάρει αυτοδυναμία η Ν.Δ. θα έρθουν οι εξωγήινοι».

Στην πραγματικότητα όμως, το δίλημμα που έβαλε ο αρχηγός της Ν.Δ., ενώ ενέχει ισχυρή δόση πολιτικού κυνισμού, είναι το κυρίαρχο αυτών των εκλογών και αυτό το παραδέχονται ακόμα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. «Σε περίπτωση αδυναμίας συγκρότησης κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, η μόνη δημοκρατική λύση είναι η προσφυγή σε νέες εκλογές με απλή αναλογική» λέει σε σημερινή του συνέντευξη στο Newpost ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΖΑ Νίκος Φίλης, αποδεχόμενος στην ουσία το δίλημμα που έβαλε χθες ο κ. Μητσοτάκης, παρά την προσπάθεια του Πρωθυπουργού να το απαξιώσει. Παράλληλα – και σε αυτό συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα – ο κ. Φίλης αφήνει αιχμές για τη δήλωση της κ. Γεννηματά υπέρ της ψήφου ανοχής σε ενδεχόμενη μη αυτοδύναμη κυβέρνηση Ν.Δ. κάνοντας λόγο για «περίεργη επιλογή του ΚΙΝΑΛ».

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη του κ. Τσίπρα στο Star – είχε μαγνητοσκοπηθεί χθες το πρωί πριν την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Λευκωσία για την κηδεία του Δημήτρη Χριστόφια – φάνηκε ότι άμεσος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι το Κίνημα Αλλαγής.

Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις ότι μετεκλογικά ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής θα ξεκαθαρίσουν ανεξόφλητους λογαριασμούς, στο γήπεδο της κεντροαριστεράς, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί ακόμα και το σενάριο της συνεργασίας και της δημιουργίας κοινού μετώπου απέναντι στη Ν.Δ.. Αυτό είναι το σενάριο που ενισχύθηκε μετά την απομάκρυνση Βενιζέλου από το Κίνημα Αλλαγής και προσπαθεί να «κάψει» προεκλογικά η Χαριλάου Τρικούπη, επειδή διαπιστώνει ότι στέλνει ψηφοφόρους απευθείας στον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Ν.Δ..

Οι χθεσινές αναφορές Τσίπρα στον Ανδρέα Παπανδρέου ως «τον μεγάλο αντίπαλο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη», πέραν της προσπάθειας να συνομιλήσει με τους ψηφοφόρους του παλαιού, «παπανδρεϊκού» ΠΑΣΟΚ, αποτελεί και την προσπάθεια του Πρωθυπουργού να πείσει ένα μεγάλο ακροατήριο, πως όπως ο μεγάλος αντίπαλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, έτσι απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη αντίπαλος θα είναι ο ίδιος και όχι η Φώφη Γεννηματά.

Η φράση του κ. Τσίπρα «απευθύνομαι στην ψυχή των ψηφοφόρων, του απλού κόσμου του ΠΑΣΟΚ που μεγάλωσε και έζησε με τη μνήμη για το τι σημαίνει αυτή η δεξιά που θέλει να ξανακυβερνήσει και αναρωτιέμαι αν θα κάνει τη χάρη στην κ. Γεννηματά να δει το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου να γίνεται το υποστύλωμα αυτής της Δεξιάς» δε χωρά παρερμηνειών για τις μετεκλογικές προθέσεις του κ. Τσίπρα.

Νέο κόμμα

Ο κ. Τσίπρας δεν απέκλεισε χθες τα σενάρια για τη δημιουργία νέου κόμματος στο χώρο της κεντροαριστεράς μετά τις εκλογές, «με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ». Με φράσεις του τύπου «ο ΣΥΡΙΖΑ του 2012 δεν ήταν ίδιος με αυτός του 2015 και αυτός του 2015 δεν ήταν ίδιος με το 2019» αλλά και «ό,τι δεν αλλάζει πεθαίνει», στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι ο κ. Τσίπρας κάνει ήδη πρόλογο των εξελίξεων που θα ακολουθήσουν με δική του πρωτοβουλία την επομένη των εκλογών, με προϋπόθεση ότι το εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τέτοιο που θα του δίνει τον έλεγχο των πραγμάτων. 

Ιδρυτικό συνέδριο νέου κόμματος και γενικό, μετεκλογικό προσκλητήριο όλων των δυνάμεων της κεντροαριστεράς, ενταγμένων και ανένταχτων, «απέναντι στη Δεξιά» είναι το σχέδιο του κ. Τσίπρα. Ο οποίος χθες, σχεδόν προανήγγειλε ότι το νέο κόμμα, είτε θα έχει ως συνθετικό τουτον ΣΥΡΙΖΑ είτε όχι, θα ενταχθεί και στην ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο ευρωκοινοβούλιο.