Skip to main content

Σήμερα τα σπουδαία για το ελληνικό ζήτημα στο Νταβός

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Με τις δυναμικές κινητοποιήσεις των αγροτών σε ολόκληρη τη χώρα να δίνουν τον τόνο των εξελίξεων στο εσωτερικό της χώρας  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το Νταβός της Ελβετίας, επιχείρησε μεν να πείσει τους συνομιλητές του για την ανάγκη να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση, διαπίστωσε δε πόσο ψηλά στη διεθνή ατζέντα είναι το προσφυγικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας στη διάρκεια της συνάντησής του με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ζήτησε να υπάρξουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ώστε να ανοίξει η όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η συζήτηση για την απομείωση του χρέους, ενώ στον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, Ζ. Γκάμπριελ τόνισε ότι δεν μπορούν να μειωθούν οι βασικές συντάξεις γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά από αυτές ζουν εκατομμύρια οικογένειες στην Ελλάδα.

Τα «σπουδαία» όμως για την κυβέρνηση έρχονται σήμερα όχι τόσο στο πάνελ που θα μοιραστεί ο κ. Τσίπρας με τον  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον Μανουέλ Βαλς αλλά και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, όσο στη συνάντηση που θα έχει με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Μια συνάντηση όπου – όπως όλα δείχνουν – οι δύο πλευρές προσέρχονται με στόχο να ξεκαθαρίσουν η μία τους στόχους και τις προθέσεις της άλλης. Η μεν Αθήνα για να διαπιστώσει αν το Ταμείο προβάλει εκ νέου «μαξιμαλιστικά αιτήματα που δεν μπορούν να γίνουν δεκτά» και να διαπιστώσει αν όντως επιθυμεί να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, το δε Ταμείο για να διαπιστώσει αν η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα και κυρίως αν έχει διάθεση για πραγματικές μεταρρυθμίσεις από τις οποίες θα εξαρτήσει και τη μελλοντική του στάση.

Μάλιστα αργά χθες το βράδυ κυβερνητικοί κύκλοι μιλούσαν για «αμερικανική παρέμβαση για την ελληνική υπόθεση» που  ετοιμάζεται στο Νταβός. Σύμφωνα με τους εν λόγω κύκλους, ο κ. Μπάιντεν ζήτησε να συναντηθεί σήμερα, πριν από το ραντεβού με τον Τσίπρα, με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. Όταν η τελευταία έγινε αποδέκτης του αιτήματος του κ. Μπάιντεν του απάντησε με το χαρακτηριστικό: «ξέρω, ξέρω θέλεις να μου μιλήσεις για την Ελλάδα».

Τα θετικά οικονομικά στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, την ώρα που ο κ. Τσίπρας ήταν στο Νταβός, υπό τον τίτλο: «Τα εφόδια του Πρωθυπουργού στο Νταβός» είναι ενδεικτικά της αγωνίας του Μαξίμου να τρέξει τις εξελίξεις εντός του πρώτου τριμήνου του 2016 αφού τα περισσότερα στελέχη της κυβέρνησης αντιλαμβάνονται ότι τόσο οι κοινοβουλευτικές αντοχές της κυβέρνησης όσο κυρίως οι αντοχές της κοινωνίας έχουν ημερομηνία λήξης.