Skip to main content

Εντάσεις στην Αυστραλία λόγω της απαγόρευσης χρήσης της πλαστικής σακούλας

Από εντάσεις και αψιμαχίες στιγματίστηκε το πρώτο διήμερο εφαρμογής του μέτρου για την απαγόρευση της πλαστικής σακούλας μια χρήσης στην Αυστραλία.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC, πελάτες και επιχειρήσεις δυσκολεύτηκαν αρκετά να προσαρμοστούν στο νέο καθεστώς, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις η κατάσταση να εκτροχιαστεί.

Ένας πελάτης, για παράδειγμα, φέρεται να έπιασε από τον λαιμό υπάλληλο καταστήματος, ενώ ένας άλλος χαρακτήρισε έναν δεύτερο υπάλληλο ως «απόβρασμα της κοινωνίας» και «κλέφτη».

Η απαγόρευση της πλαστικής σακούλας εντάσσεται στο σχέδιο προστασίας του περιβάλλοντος, το οποίο εφαρμόζεται σε εθνικό επίπεδο από την αυστραλιανή κυβέρνηση.

Οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλότατα πρόστιμα, όταν διαπιστώνεται ότι δεν συμμορφώνονται με τη νέα νομοθεσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερες από 60 χώρες σ’ όλο τον κόσμο, έχουν εφαρμόσει παρεμφερή μέτρα, χρεώνοντας τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης.

Το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον εκτιμά ότι κάθε χρόνο καταναλώνονται παγκοσμίως έως και 5 τρισ. σακούλες μια χρήσης.

Το αυστραλιανό συνδικάτο των εμποροϋπαλλήλων, σε ανακοίνωσή του, κάλεσε τους πελάτες να αντιμετωπίζουν τους υπαλλήλους με σεβασμό και να επιδεικνύουν ψυχραιμία.

Μάλιστα, σε ειδική έρευνα, διαπιστώθηκε ότι σχεδόν το 1/3 των υπαλλήλων δέχθηκε βίαιη αντίδραση από πελάτες, κατά το πρώτο Σαββατοκύριακο εφαρμογής του νέου κανονισμού.

naftemporiki.gr