Skip to main content

Προειδοποιήσεις Βελγίου προς Βρετανία για την επαναδιαπραγμάτευση με την Ε.Ε.

Η βελγική κυβέρνηση θεωρεί ότι οι συνομιλίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το σχέδιο του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της χώρας του με το μπλοκ των «28» ενδεχομένως να είναι δύσκολες και ότι η επιθυμία του να αποκλείσει το Λονδίνο από τον στόχο της Ε.Ε. για ακόμη στενότερη ένωση είναι προβληματική.

Η δήλωσε έγινε την ώρα που ο κ. Κάμερον ετοιμάζεται να παρουσιάσει τα σχέδιά του στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε..

«Η Ευρώπη είναι κάτι για το οποίο εργάζεσαι συλλογικά και προσπαθείς να επιτύχεις κάτι συλλογικά», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Βαν Όβερτβελντ, ερωτηθείς για την άποψη της χώρας του ως προς το σχέδιο του κ. Κάμερον να εξαιρεθεί η Μ. Βρετανία από τον δεδηλωμένο στόχο του μπλοκ για «ακόμη στενότερη ένωση», έναν στόχο ο οποίος ορίζεται και από τις ιδρυτικές συνθήκες της Ε.Ε..

«Σαφώς θα είναι μία πολύ δύσκολη διαπραγματευτική θέση για να συζητηθεί γιατί αυτού του είδους η δήλωση είναι μία πολύ ισχυρή δήλωση, η οποία σίγουρα θα καταστήσει πολύ δύσκολες τις διαπραγματεύσεις», είπε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η βελγική κυβέρνηση θεωρεί τη Μ. Βρετανία «ένα πολύ σημαντικό στοιχείο» μέσα στην Ε.Ε. και θα λάβει υπόψη της τις ιδέες της περί μεταρρύθμισης των δεσμών της με το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Νωρίτερα, 27 επικεφαλής ορισμένων από τις μεγαλύτερες βρετανικές εταιρείες – ανάμεσά τους η BT (ο βρετανικός ΟΤΕ), η αεροπορική easyJet, ο όμιλος του Ρίτσαρντ Μπράνσον Virgin, καθώς και η ζυθοποιϊα Hogan’s Cider στην κομητεία της κεντρικής Αγγλίας Γουορικσάιρ, κάλεσαν τον κ. Κάμερον να κρατήσει τη χώρα εντός της Ε.Ε., εν όψει της πρότασης που αναμένεται να καταθέσει στις Βρυξέλλες.