Skip to main content

Προειδοποιήσεις ΗΠΑ προς Κίνα για Θάλασσα της Νότιας Κίνας και κυβερνοχώρο

Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε το Πεκίνο ότι είναι αντίθετη στις εδαφικές του φιλοδοξίες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και στην ηλεκτρονική πειρατεία, πίσω από την οποία οι ΗΠΑ βλέπουν το χέρι της κινεζικής κυβέρνησης, στο τέλος της συνόδου κορυφής μεταξύ των δυο πρώτων παγκόσμιων οικονομικών δυνάμεων.

Στην έβδομη διοργάνωση του ετήσιου «στρατηγικού και οικονομικού διαλόγου» τους, οι ΗΠΑ και η Κίνα έθεσαν στο τραπέζι τις πολλές διαφορές τους, εξαίροντας παράλληλα τη συνεργασία τους, πρωτίστως στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Από αμερικανικής πλευράς, οι τριήμερες συνομιλίες διεξήχθησαν υπό τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου και από κινεζικής πλευράς, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ουάνγκ Γιανγκ και τον κρατικό σύμβουλο Γιανγκ Τζιετσί, ο οποίος έχει τον πρώτο λόγο στην εξωτερική πολιτική της χώρας του.

Η κινεζική πλευρά έγινε δεκτή από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και έχει στόχο να προετοιμάσει την επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ τον Σεπτέμβριο.

Ο κ. Ομπάμα «μίλησε για τις ανησυχίες των ΗΠΑ σε σχέση με την συμπεριφορά της Κίνας στους τομείς της ναυτιλίας και της πληροφορικής και κάλεσε τη χώρα αυτή να λάβει συγκεκριμένα μέτρα ώστε να αμβλυνθούν οι εντάσεις», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Οι εδαφικές φιλοδοξίες του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στις οποίες αντιτίθενται χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ είναι αιτίες επιδεινούμενων εντάσεων στην περιοχή. Οι διαφιλονικούμενες θαλάσσιες περιοχές έχουν στρατηγική σημασία για το παγκόσμιο εμπόριο και πιθανόν διαθέτουν σημαντικά αποθέματα υδρογονανθράκων.

Στους δημοσιογράφους, ο κ. Κέρι επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον «δεν παίρνει θέση» για θέματα κυριαρχίας, ασκώντας παράλληλα πιέσεις στο Πεκίνο να διευθετήσει τις διαφορές του ειρηνικά.

Η ηλεκτρονική πειρατεία αποτελεί επίσης αιτία ζωηρών συζητήσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχοι που δεν κατονομάζονται είδαν το χέρι της Κίνας πίσω από την πρόσφατη κυβερνοεπίθεση που είχε στόχο την υποκλοπή των δεδομένων εκατομμυρίων αμερικανών δημοσίων λειτουργών. Τον Μάιο του 2014, οι ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος πέντε κινέζων στρατιωτικών για «ηλεκτρονική πειρατεία» και «οικονομική κατασκοπεία».