Skip to main content

Φωτιά στον Σχίνο: Σημαντική επιδείνωση της ποιότητας του αέρα στην Αττική

Σημαντική επιδείνωση της ποιότητας του αέρα παρατηρείται στην Αττική από την καταστροφική φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της 19ης Μαΐου στον Σχίνο Λουτρακίου.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες μεγάλο μέρος του καπνού από την πυρκαγιά μεταφέρεται προς την Αττική με αποτέλεσμα την σταδιακή αύξηση των επιπέδων σωματιδιακής ρύπανσης, όπως αυτή καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο από το δίκτυο παρακολούθησης σωματιδιακών συγκεντρώσεων της εθνικής υποδομής ΠΑΝΑΚΕΙΑ (PANACEA) και επιπλέον μετρητικά συστήματα της Ομάδας Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Χημείας (APCG) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ενδεικτικά, στις παρακάτω εικόνες παρουσιάζεται η χρονική εξέλιξη του φαινομένου (με βήμα 10 λεπτών) σε 6 θέσεις καταγραφής στο Λεκανοπέδιο Αττικής (Θησείο, Κερατσίνι, Ίλιον, Χαλάνδρι, Αχαρνές, Γλυφάδα). Από το στιγμιότυπο του μετρητικού δικτύου φαίνεται ότι στο διάστημα 14:00 – 15:00 η κάλυψη του καπνού αφορά στο σύνολο της Περιφέρειας Αττικής με τιμές που για τα μικρά σωματίδια PM2.5 προσεγγίζουν ή και ξεπερνούν τα 100 μg/m3!

Το σύνολο του καπνού περιορίζεται πολύ κοντά στην επιφάνεια του εδάφους και μέχρι, περίπου, στο 1ο χιλιόμετρο της ατμόσφαιρας, όπως προκύπτει από τις αντίστοιχες μετρήσεις του νεφουψομέτρου της ομάδας που συμμετέχει στο διεθνές δίκτυο EUMETNET Composite Observing System (https://e-profile.eu/#/cm_profile με ωριαία ανανέωση).

Η Ομάδα Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Χημείας (APCG) παρακολουθεί την εξέλιξη του επεισοδίου και θα επανέλθει με νεότερα δεδομένα εφόσον το απαιτήσει η εξέλιξη του φαινομένου.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, οι ισχυροί άνεμοι δυτικών έως βορειοδυτικών διευθύνσεων που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, αναμένεται να παρουσιάσουν περαιτέρω ενίσχυση τις βραδινές ώρες της Πέμπτης 20/05, με τις μέσες εντάσεις τους να φτάνουν τοπικά τα 7-8 μποφόρ, όπως φαίνεται στον προγνωστικό χάρτη ανέμων που ακολουθεί. Εξασθένηση των ανέμων εκτιμάται ότι θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 21/05.

naftemporiki.gr