Skip to main content

Βέτο της Ιταλίας στη Σύνοδο Κορυφής

Πράξη… έκανε τις απειλές η Ιταλία, καθώς ο Τζουζέπε Κόντε «μπλόκαρε» το σύνολο των συμπερασμάτων της πρώτης ημέρας της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εμμένοντας στο αίτημα για άμεση τροποποίηση του «Δουβλίνου».

«Ένα κράτος-μέλος διατύπωσε επιφυλάξεις για το σύνολο των συμπερασμάτων και προς στιγμήν δεν συμφωνήθηκαν συμπεράσματα» αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, φωτογραφίζοντας την Ιταλία. 

Ως απόρροια των εξελίξεων, μάλιστα, ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για απόψε συνέντευξη Τύπου, η οποία πλέον θα πραγματοποιηθεί μετά το τέλος της Συνόδου, την Παρασκευή.

Νέα απόπειρα σύγκλισης

Στο μεταξύ, έπειτα από πρωτοβουλία της Γαλλίας, καταβάλλεται νέα προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση ανάμεσα στα κράτη-μέλη, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία για το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων.

Πηγή από την γαλλική κυβέρνηση ανέφερε ότι ανάμεσα στις χώρες που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις είναι η Μάλτα, η Ισπανία και η Ολλανδία.

Βέβαια, εκπρόσωπος της τελευταίας διαμήνυσε ότι η Χάγη δεν συμμετέχει στις νέες προτάσεις, οι οποίες προέκυψαν έπειτα από το ιταλικό «βέτο».

«Δεν μπορώ να σας πω ότι όλα έχουν διευθετηθεί. Αλλά είναι σημαντικό ότι μπορέσαμε να συνεργαστούμε με τον Ιταλό πρωθυπουργό και να πετύχουμε πρόοδο» εξήγησε, αναλυτικά, η γαλλική πηγή.

Όχι της Ιταλίας

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές από τη Ρώμη τόνιζαν με νόημα, ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα του Τζουζέπε Κόντε, τότε ο τελευταίος δεν θα υπογράψει τα τελικά συμπεράσματα της διήμερης συνεδρίασης.

Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι τα αιτήματα της Ιταλίας συνοψίζονται στα εξής:

  • Κατάργηση ή αλλαγή του Κανονισμού του Δουβλίνου
  • Αποδέσμευση 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των αφρικανικών χωρών.

«Όταν μια βάρκα με μετανάστες φθάνει στην Ιταλία, φθάνει και στην Ευρώπη», εξηγούσαν, με νόημα, οι ιταλικές πηγές. «Αυτό που ζητάει η Ιταλία είναι οι μετανάστες που φτάνουν στα λιμάνια της χώρας, να διανέμονται σ’ όλες τις χώρες της Ε.Ε.» έσπευδαν να προσθέσουν.

Την ίδια στιγμή, υπογράμμιζαν την ανάγκη αποδέσμευσης του β’ πακέτου στήριξης προς την Τουρκία, ύψους 3 δισ. ευρώ, όπως και την εκταμίευση 500 εκατ. ευρώ προς τις χώρες της Αφρικής.

«Τα δύο αυτά αιτήματα της Ιταλίας θα πρέπει με κάποιο τρόπο να συμπεριληφθούν στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Διαφορετικά, η Ιταλία είναι έτοιμη να εμποδίσει την υιοθέτηση των τελικών συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ακόμη και στο σύνολό τους» κατέληγαν οι κυβερνητικές πηγές της Ιταλίας.

Προς ναυάγιο(;) η Σύνοδος 

Η επιμονή της Ρώμης στην αλλαγή του «Δουβλίνου», επί της ουσίας, επιβεβαιώνει τις ανησυχίες των αναλυτών περί «ναυαγίου» στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία ολοκληρώνεται την Παρασκευή.

Η καθιέρωση ενός πανευρωπαϊκού συστήματος διανομής μεταναστών και προσφύγων, όπως έχει προταθεί από τις Βρυξέλλες, προσκρούει στη σθεναρή άρνηση των χωρών του Βίσενγκαρντ, δηλαδή τις Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία και Ουγγαρία.

Το προτεινόμενο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κείμενων συμπερασμάτων, μεταξύ άλλων, προβλέπει  τη δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών σε χώρες εκτός της Ε.Ε., προκειμένου να ανακοπούν τόσο οι ροές, όσο και τα θαλάσσια ναυάγια.

Μάλιστα, οι χώρες στις οποίες θα δημιουργηθούν αυτά τα κέντρα, αναμένεται να λάβουν σημαντική οικονομική ενίσχυση από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ