Skip to main content

Βρετανία: Μετά τις πιέσεις των αντιπάλων του, ο Τζόνσον θα συμμετάσχει τελικά σε τηλεμαχία

«Ναι» στη συμμετοχή του σε τηλεμαχία είπε εν τέλει ο Μπόρις Τζόνσον, έπειτα όμως από τις πιέσεις των αντιπάλων του στη μάχη της διαδοχής για τη θέση της Τερέζα Μέι. Ο Τζόνσον, ο οποίος αναδείχτηκε πρώτος με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους υποψηφίους στον χθεσινό πρώτο γύρο για την εκλογή του νέου ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος και πρωθυπουργού της χώρας, εμφανιζόταν έως τώρα απρόθυμος να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους του μπροστά από τις κάμερες.

Ωστόσο, ο Τζόνσον προτίμησε να συμμετάσχει στη δεύτερη τηλεμαχία, η οποία θα διεξαχθεί την Τρίτη στο BBC, μετά το πέρας της δεύτερης ψηφοφορίας στο Συντηρητικό Κόμμα. Αυτό το ντιμπέιτ έκρινε ως καταλληλότερο να συζητήσει για σημαντικά ζητήματα της χώρας, όπως εξήγησε, αφήνοντας ασαφές εάν θα εμφανιστεί και στην τηλεμαχία της προσεχούς Κυριακής.

Νωρίτερα, ο έως τώρα μεγαλύτερος αντίπαλός του, ο νυν υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ τόνισε ότι ο προκάτοχός του στο υπουργείο θα έπρεπε να να περάσει από εξονυχιστικό έλεγχο σχετικά με τα σχέδιά του για το Brexit, επισημαίνοντας με σκωπτική διάθεση ότι ο ήρωάς του Ουίνστον Τσώρτσιλ δεν θα απέφευγε τα ΜΜΕ.

Ο Τζόνσον διεξάγει μία προσεκτική εκστρατεία. Πλην της πρόθεσής του να προχωρήσει το Brexit και να είναι τυπικός στη νέα ημερομηνία εξόδου από την Ένωση, στις 31 Οκτωβρίου, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών περιορίζεται σε γενικόλογες δηλώσεις και ευσεβείς πόθους ότι θα καταφέρει να φέρει μία «καλύτερη συμφωνία» από εκείνη της Μέι με τις Βρυξέλλες.

Αποφεύγει ωστόσο να μπει στην ουσία, περιγράφοντας από πού πηγάζει η αισιοδοξία του αυτή, ενόσω μάλιστα η Κομισιόν επιμένει ότι περιθώρια διαπραγματεύσεων δεν υπάρχουν και μόλις προχθές επικαιροποίησε τα μέτρα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση ενός άτακτου (χωρίς συμφωνία και άρα χωρίς μεταβατική περίοδο) Brexit.

Την ώρα, ωστόσο, που οι εναπομείναντες αντίπαλοι του Τζόνσον στην κούρσα για τον πρωθυπουργικό θώκο υπόσχονται ότι θα λάβουν μέρος σε τηλεοπτικές αναμετρήσεις, εκείνος κατηγορείται ότι αποφεύγει τις δύσκολες ερωτήσεις.

«Μπορούμε να κάνουμε αυτή την αναμέτρηση μονάχα εάν ο επικρατέστερος σε αυτή την εκστρατεία είναι λιγάκι πιο θαρραλέος στο να βγει στα ΜΜΕ, να δεσμευτεί σε δημόσιο διάλογο, να δεσμευτεί σε τηλεοπτικές αναμετρήσεις» υπογράμμισε ο Τζέρεμι Χαντ στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC.

Εκτός κούρσας διαδοχής βρέθηκαν χθες οι μοναδικές δύο γυναίκες υποψήφιες, η πρώην επικεφαλής των κοινοβουλευτικών υποθέσεων Άντρεα Λίντσομ και η πρώην υπουργός Εργασίας Έστερ ΜακΒέι. Εκτός συναγωνισμού τέθηκε επίσης ο βουλευτής Μαρκ Χάρπερ.

Την παραίτησή του από την κούρσα της υπέβαλε σήμερα και ο υπουργός Υγείας Μάτ Χάνκοκ, μία ημέρα αφότου τερμάτισε έκτος κατά τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο Χάνκοκ αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιον από τους συνυποψηφίους του στηρίζει. Δήλωσε ωστόσο στο BBC ότι μιλάει με όλους. Όσο για τον λόγο που αποφάσισε να αποχωρήσει από την κούρσα της διαδοχής, αρκέστηκε να δηλώσει ότι εκείνος επικεντρώνεται «στο μέλλον», αλλά το κόμμα χρειάζεται έναν ηγέτη που θα πετύχει «εδώ και τώρα». 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, Guardian