Skip to main content

Ομπάμα: Πιο δύσκολες οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας με Πούτιν

Η διατήρηση εποικοδομητικών σχέσεων με τη Μόσχα είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ και όλου του κόσμου, δήλωσε ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, μετά από την επιστροφή του Βλαντίμιρ Πούτιν στην προεδρία της Ρωσίας το 2012, οι σχέσεις Ουάσιγκτον – Μόσχας έγιναν πιο «ανταγωνιστικές» και πιο «δύσκολες».

«Όπου συνέκλιναν τα συμφέροντα μας, συνεργαστήκαμε», δήλωσε ο κ. Ομπάμα, κατά την τελευταία του συνέντευξη Τύπου ως πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο απερχόμενος πρόεδρος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις φθίνουσες προοπτικές επίτευξης της λύσης δύο κρατών, σε ό,τι αφορά τη διένεξη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση του δεν άσκησε βέτο στο πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενάντια στην εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ, επειδή υποστηρίζει ότι η λύση των δύο κρατών είναι η μοναδική επιλογή για την επίτευξη ειρήνης.

«Ο στόχος του ψηφίσματος ήταν απλά να τονίσει ότι η εξάπλωση αυτών των εποικισμών δημιουργεί μια πραγματικότητα επί του εδάφους που ολοένα και περισσότερο καθιστά αδύνατη την λύση των δύο κρατών» υπογράμμισε ο κ. Ομπάμα. «Ήταν σημαντικό για εμάς να στείλουμε ένα μήνυμα, μια προειδοποίηση ότι αυτή η περίοδος μπορεί να παρέλθει», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στον διάδοχο του στην προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, χαρακτήρισε μια τέτοια ενέργεια «εξαιρετικά αμφιλεγόμενη».

Μιλώντας για τη μείωση της ποινής της Τσέλσι Μάνινγκ, η οποία είχε διοχετεύσει στον ιστότοπο WikiLeaks 700.000 απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ, ο κ. Ομπάμα είπε ότι εξέτισε μια «εξαιρετικά δυσανάλογη» ποινή, συγκριτικά με εκείνες που έχουν επιβληθεί σε άλλους δράστες διαρροών. Πρόσθεσε πως η απόφαση του να μειώσει την ποινή κάθειρξης 35 ετών που της είχε επιβληθεί σε επτά χρόνια φυλάκισης, αποδίδει δικαιοσύνη και δεν σηματοδοτεί μια επιείκεια σε δράστες διαρροής μυστικών πληροφοριών της αμερικανικής κυβέρνησης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP, Reuters