Skip to main content

Βρετανία: «Σφίγγα» ο Μ. Γκόουβ για τη διαχείριση ενός νέου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας της Σκωτίας

Ο Βρετανός υπουργός επικρατείας Μάικλ Γκόουβ αρνήθηκε να πει την Κυριακή πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση εάν το Σκωτσέζικο κοινοβούλιο εγκρίνει νομοσχέδιο για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας κέρδισαν συνολική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Σκωτίας στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη. Η πρώτη υπουργός και αρχηγός του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, δήλωσε μετά τη νίκη της στις εκλογές ότι θα προωθήσει σχέδια για ένα νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.

Η βρετανική κυβέρνηση αντιτίθεται έντονα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας ότι το ζήτημα διευθετήθηκε το 2014 όταν οι Σκωτσέζοι καταψήφισαν την ανεξαρτησία κατά 55% έως 45%.

Ερωτώμενος στο Sky News την Κυριακή εάν η κυβέρνηση θα πήγαινε στο δικαστήριο για να σταματήσει ένα δημοψήφισμα, ο κ. Γκόουβ αρνήθηκε: «Δεν πρόκειται να φτάσουμε εκεί».

«Το να αρχίσουμε να κάνουμε εικασίες για αυτόν τον τύπο νομοθεσίας ή για αυτόν τον τύπο ακροαματικής διαδικασίας και για όλα τα υπόλοιπα, απλώς μας αποσπά την προσοχή».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters