Skip to main content

WikiLeaks: Μειώνει την ποινή της Τσέλσι Μάνινγκ ο Ομπάμα

Την ποινή της Τσέλσι Μάνινγκ, η οποία είχε διοχετεύσει στον ιστότοπο WikiLeaks πάνω από 700.000 εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα της αμερικανικής κυβέρνησης, μείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, η Μάνινγκ , η οποία είχε καταδικαστεί το 2013 σε ποινή κάθειρξης 35 ετών, θα αποφυλακιστεί την 17η Μαΐου.

Ο κ. Ομπάμα μείωσε τις ποινές ακόμη 208 κρατουμένων και απένειμε χάρη σε 64 πρόσωπα.

Σε μια πρώτη του αντίδραση, ο  πρώην τεχνικός σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν -άνθρωπος «κλειδί» της υπόθεσης των μαζικών ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων της NSA- ευχαρίστησε «από καρδιάς» τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και τη διαφυλική Τσέλσι Μάνινγκ «για όσα έχει κάνει για όλους», καλώντας την να παραμείνει δυνατή «για λίγο ακόμα», μέχρι την αποφυλάκισή της.

Ο ιστότοπος WikiLeaks χαρακτήρισε «νίκη» την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. «Νίκη: Ο Ομπάμα μειώνει την ποινή της Τσέλσι Μάνινγκ από τα 35 χρόνια στα 7. Η ημερομηνία αποφυλάκισης είναι πλέον η 17η Μαΐου», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο οργανισμός που διαχειρίζεται στον ιστότοπο, ο οποίος ειδικεύεται στη δημοσιοποίηση απορρήτων εγγράφων.