Skip to main content

Η ηρεμία(;) πριν την καταιγίδα των εθνικών εκλογών

Του Γιώργου Φωκιανού
[email protected]

Η αντίστροφη μέτρηση για τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών στις 7 Ιουλίου έχει αρχίσει και σε 39 ημέρες οι πολίτες θα κληθούν -για πρώτη φορά μετά τον Σεπτέμβριο του 2015- να προσέλθουν στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουν τη νέα Βουλή και ως εκ τούτου τη νέα κυβέρνηση που θα θέσει τη χώρα στη νέα μεταμνημονιακή εποχή.

Το αν θα είναι αυτή η κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ που πάνω σε αυτή τη μεταμνημονιακή και νέα οικονομική εποχή έχτισε τη ρητορική του και για τις ευρωεκλογές ή θα είναι η Νέα Δημοκρατία που θεωρεί πως το κυβερνών κόμμα θα «εκτροχιάσει» τη χώρα, αυτό θα φανεί με το τέλος της καταμέτρησης των ψήφων.

Μέχρι τις 7 Ιουλίου μεσολαβεί, βέβαια, ο β’ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, ωστόσο, τόσο τα δύο μεγαλύτερα κόμματα που «παλεύουν» για την εξουσία, όσο και τα μικρότερα που θα δώσουν τη δική τους «μάχη» -άλλο για το καλύτερο πλασάρισμα και άλλο για την είσοδο στη Βουλή- έχουν ξεκινήσει τον δικό τους αγώνα.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας που κέρδισε τις ευρωεκλογές θέλει να τελειώνει και με τις εθνικές μια ώρα αρχύτερα και για αυτό τον λόγο η 7η Ιουλίου δεν έφερε χαμόγελα στην Πειραιώς. Στελέχη της Ν.Δ. κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ και το επίσημο επιχείρημα της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή τους τη συγκεκριμένη ημερομηνία, λόγω των εξετάσεων των ειδικών μαθημάτων.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πως η κυβέρνηση θέλει να ορίσει η ίδια τις διοικήσεις των ανωτάτων δικαστηρίων, κάτι που είναι -σύμφωνα με τη Ν.Δ.- αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό.

Στο κυβερνών κόμμα, μετά τις δηλώσεις περί λήψης του μηνύματος δυσαρέσκειας των πολιτών, έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες σε κλίμα έντασης με ορισμένα στελέχη να αποδίδουν ευθύνες ο ένας στο άλλον για την ήττα.

Παράλληλα, η μέχρι στιγμής αποδοχή του αποτελέσματος και η συσχέτιση του με τις επερχόμενες εθνικές κάλπες δεν είναι ίδια από όλους στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υπάρχουν οι φωνές που ενστερνιζόμενες την ηγεσία μιλούν για αναστρέψιμο σκηνικό και από την άλλη υπάρχουν οι μετριοπαθείς που σημειώνουν ότι πολύ δύσκολα ανατρέπεται αυτό το αποτέλεσμα.

Όπως και να έχει η συγκεκριμένη εβδομάδα αναμένεται να περάσει «ήσυχα» έως ότου ολοκληρωθούν οι αυτοδιοικητικές κάλπες και μπούμε ξανά σε σκηνικό πόλωσης, αυτή τη φορά πιο ισχυρό, λόγω και του μεγαλύτερου διακυβεύματος.