Skip to main content

Βέλγιο: Δύο νεκροί φερόμενοι τζιχαντιστές σε αντιτρομοκρατική έφοδο

Δύο άνθρωποι που φέρονται ως τζιχαντιστές έχασαν τη ζωή τους και ένας ακόμη συνελήφθη σε αντιτρομοκρατική έφοδο των βελγικών αρχών σε κτήριο στη Βερβιέρ, στα ανατολικά της χώρας. Σύμφωνα με αξιωματούχους οι ύποπτοι σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις. Σε εξέλιξη επιχειρήσεις και σε άλλες πόλεις. Αυξήθηκε το επίπεδο συναγερμού στη χώρα.

Αρχικά δικαστικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν μόνο ότι έγινε μια επιχείρηση στο κέντρο της πόλης αυτής που βρίσκεται στο ανατολικό Βέλγιο, ανάμεσα στη Λιέγη και τα σύνορα με τη Γερμανία.

Ωστόσο λίγο αργότερα όπως ανακοίνωσε ο εισαγγελέας του Βελγίου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι δύο ύποπτοι που έπεσαν νεκροί από τα πυρά των αστυνομικών σχεδίαζαν μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικές επιθέσεις.

Οι ύποπτοι, τα στοιχεία των οποίων ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά, πριν εξουδετερωθούν άνοιξαν πυρ κατά των αστυνομικών και για αρκετά λεπτά τους πυροβολούσαν με στρατιωτικά όπλα και πιστόλια.

Ο τρίτος άνδρας συνελήφθη σε επιχείρηση στην πόλη Βερβιέ και σύμφωνα με τον εισαγγελέα Βαν Ντερ Σιπτ δεν φαίνεται να σχετίζεται άμεσα με τις επιθέσεις που σημειώθηκα στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα.

Νωρίτερα το Reuters επικαλούμενο τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδε ότι ακούστηκαν πολλές εκρήξεις σε έναν δρόμο της Βερβιέ κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Μια φωτογραφία που αναρτήθηκε στο Twitter από έναν αυτόπτη μάρτυρα έδειχνε περιπολικά και ασθενοφόρα να έχουν αποκλείσει τον δρόμο.

Επίσης σύμφωνα με το Reuters, δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας που συμμετείχαν στην επιχείρηση αυτή.

Η αποψινή επιχείρηση ήταν μια από τις 12 που έγιναν ταυτόχρονα με στόχο να εντοπίσουν και να συλλάβουν ανθρώπους που οι αρχές πιστεύουν ότι επέστρεψαν στο Βέλγιο από τη Συρία, όπου είχαν πολεμίσει στον πλευρό των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Σημειώνεται ότι το Βέλγιο αύξησε το επίπεδο του συναγερμού για τρομοκρατικές επιθέσεις στο τρια (η κλίμακα είναι τετράβαθμη), αλλά σύμφωνα με τον εισαγγελέα αυτό δεν αφορά όλη τη χώρα αλλά μόνο τα αστυνομικά τμήματα και τα δικαστικά μέγαρα του Βελγίου.