Skip to main content

Καταλονία: Κρατούμενοι και εξόριστοι αυτονομιστές στη νέα κυβέρνηση

Δύο πρώην υπουργούς που κρατούνται στις φυλακές και άλλους δύο οι οποίοι έχουν αυτοεξοριστεί μετά από την απόπειρα απόσχισης από την Ισπανία, συμπεριέλαβε ο τοπικός πρωθυπουργός της Καταλονίας Κιμ Τόρα στη νέα κυβέρνηση που σχημάτισε.

Πάντως, ο σχηματισμός της περιφερειακής κυβέρνησης μπορεί να μπλοκαριστεί από τη Μαδρίτη, η οποία εξακολουθεί ουσιαστικά να ασκεί την κηδεμονία της Καταλονίας.

Από τους 13 «συμβούλους» (υπουργούς) της περιφερειακής κυβέρνησης, δύο, ο Ζόρντι Τουρούλ και ο Ζοζέπ Ρουλ, είναι προφυλακισμένοι. Άλλοι δύο, ο Τόνι Κομίν και ο Λούις Πουίγκ, είναι αυτοεξόριστοι στο Βέλγιο, όπου κατέφυγαν με τον καθαιρεθέντα τέως τοπικό πρωθυπουργό Κάρλες Πουτζντεμόν, μετά την καθαίρεση της περιφερειακής κυβέρνησης.

Ο Τουρούλ και ο Ρουλ ανακοίνωσαν ότι αποδέχονται τα καθήκοντα που τους ανατέθηκαν σε ταυτόσημα μηνύματα στους λογαριασμούς τους στο Twitter.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Μαδρίτη Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγκο δήλωσε την Παρασκευή πως η συμπερίληψη φυλακισμένων πολιτικών στην κυβέρνηση της Καταλονίας θα απορριφθεί από τα δικαστήρια.

Ο Κιμ Τόρα, ο οποίος εξελέγη πρωθυπουργός τη Δευτέρα από το καταλανικό κοινοβούλιο, επελέγη από τον αποπεμφθέντα προκάτοχό του Κάρλες Πουτζντεμόν, τον οποίο εξακολουθεί να θεωρεί ως «νόμιμο πρόεδρο της κυβέρνησης».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP