Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και στον Αλ. Τσίπρα, τον πρωθυπουργό, που -όπως λέει- «ψήφισε δύο Μνημόνια σε δύο χρόνια» ασκεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα «voria.gr».
Στον απόηχο της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγορεί τον κ. Τσίπρα ότι ψήφισε ένα νέο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση. «Ξέρουμε όλοι οι Έλληνες ότι το τρίτο Μνημόνιο λήγει το καλοκαίρι του 2018. Ξέρουμε – επίσης όλοι – ότι τα πιο σκληρά από τα μέτρα που ψήφισαν την περασμένη Πέμπτη ο κ. Τσίπρας, ο κ. Καμμένος και οι 153 βουλευτές – και αναφέρομαι κυρίως στις περικοπές συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου -θα εφαρμοστούν το 2018, 2019, 2020 και 2021. Ξέρουμε επίσης ότι μια σειρά από τα μέτρα που ψήφισαν τώρα, δεν περιλαμβάνονται στο τρίτο Μνημόνιο. Και ρωτώ: Όταν έχουμε μέτρα που η εφαρμογή τους ξεκινά μετά το 2018, μετά το τρίτο Μνημόνιο και όταν τα μέτρα αυτά δεν περιλαμβάνονται στο τρίτο Μνημόνιο, τι είναι; Έχουμε ή δεν έχουμε ένα νέο Μνημόνιο; Και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση για τη χώρα», σημειώνει.
Αναφέρει ακόμη πως εκείνοι που θα υποστούν τα μέτρα και νέες θυσίες μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου είναι «οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι, οι πιο αδύναμοι, οι επαγγελματίες και η μεσαία τάξη, εκείνοι που εξαπάτησε (ο κ. Τσίπρας) τάζοντάς τους 13η σύνταξη και αύξηση του αφορολόγητου».
«Φερετζές για τα επώδυνα μέτρα τα αντίμετρα»
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει τα αντίμετρα ως τον «φερετζέ για να καλυφθούν τα επώδυνα μέτρα». «Μετά το σφυροκόπημα που δέχτηκαν στη Βουλή από όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, έχουν παραδεχθεί και οι ίδιοι αυτό που από την αρχή λέγαμε. Ότι τα λεγόμενα αντίμετρα θα εφαρμοστούν συνολικά μόνο εάν έχουμε πλεονάσματα 5,5% του Α.Ε.Π. Αν έχουμε, δηλαδή, πλεόνασμα 3,6% θα εφαρμοστούν αντίμετρα 0,1%, δηλαδή 180.000.000 ευρώ μόλις. Πρόκειται για κοροϊδία. Έως πρόσφατα, όμως, οι ίδιοι – και όχι μόνο – έλεγαν ότι μια χώρα που βγαίνει από κρίση δεν μπορεί να παράγει υψηλά πλεονάσματα της τάξης του 3,5%, για πολλά χρόνια. Πώς, λοιπόν, θα έχουμε πλεονάσματα 5,5% και πώς θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα;» διερωτάται. Σημειώνει παράλληλα πως ακόμη και να εφαρμοστούν «δεν πηγαίνουν σε αυτούς που έχουν υποστεί το βαριά μέτρα λιτότητας». «Είναι, με μια κουβέντα, άλλη μια πολιτική απάτη του κ. Τσίπρα. Και στην απάτη αυτή δεν είχαμε το δικαίωμα να συμπράξουμε» συμπληρώνει.
Απορρίπτει στη συνέχεια τον ισχυρισμό πως «όποια πολιτική δύναμη κι αν βρεθεί στην εξουσία δεν αλλάζει κάτι» και εκφράζει την άποψη πως «αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανέτρεπε – μαζί με τους ΑΝΕΛ και την Χρυσή Αυγή – την προηγούμενη κυβέρνηση, η χώρα θα είχε βγει από τα Μνημόνια, θα είχαμε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και δεν θα επιβάλλονταν τα σκληρά μέτρα».
Σε ό,τι αφορά την εναλλακτική που προτείνει η Ν.Δ. αναφέρει: «Εμείς δεν λέμε ‘θα σκίσουμε τα Μνημόνια’. Τα μέτρα, όμως, δεν είναι κάτι σαν τις 10 εντολές. Μπορεί να αλλάζουν. Και αυτό, το κάναμε και στο παρελθόν, μειώνοντας φορολογικές επιβαρύνσεις. Θα διεκδικήσουμε, λοιπόν, από τους δανειστές μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2% του Α.Ε.Π., έτσι ώστε να αποκτήσουμε δημοσιονομικό χώρο ευελιξίας (…) Θα τολμήσουμε αμέσως τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στο κράτος και την οικονομία, έτσι ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις, να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις και να υπάρξουν νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Πέρα, λοιπόν, από τη μείωση των φόρων – τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις, τη μείωση των συντελεστών για το φόρο εισοδήματος – οι πολίτες μπορούν να περιμένουν από εμάς ένα: Δουλειές, δουλειές, δουλειές».
«Αν είχαν γίνει οι εκλογές τώρα δεν θα είχαμε φθάσει ως εδώ»
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επαναλαμβάνει πως «η πολιτική αλλαγή ήταν και είναι αναγκαία για την Ελλάδα» και εκφράζει την εκτίμηση πως «αν είχαν γίνει οι εκλογές τώρα δεν θα είχαμε φθάσει ως εδώ».
«Ποτέ δεν συνδέσαμε το αίτημά μας για εκλογές με το κλείσιμο ή όχι της αξιολόγησης. Λέγαμε ότι κάθε μέρα που περνά με αυτήν την κυβέρνηση, ο λογαριασμός για την Ελλάδα και τους Έλληνες μεγαλώνει. Και δυστυχώς επαληθευτήκαμε. Το αποδεικνύει η συνολική κατάσταση της χώρας. Η χώρα παραμένει μόνη στην Ευρώπη σε ύφεση. Οι αλλαγές στην οικονομία και τη διοίκηση είναι βαλτωμένες. Οι ιδεοληψίες και η ανικανότητα κρατάνε πίσω τη χώρα» σημειώνει, ενώ κατηγορεί τον κ. Τσίπρα ότι «για να μείνει στην εξουσία παριστάνει τον νεοφώτιστο μεταρρυθμιστή»: «Δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις και έχει ένα κόμμα και μια κυβέρνηση ανίκανους να τις προωθήσουν από ιδεολογική αλλεργία, έλλειψη γνώσης και ανευθυνότητα», προσθέτει.
Για τον Ιβάν Σαββίδη
Ερωτηθείς σχετικά με τον Ιβάν Σαββίδη ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει ότι «είναι άλλο πράγμα το ποδόσφαιρο και άλλο η πολιτική και η υποχρέωση υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή του συμφέροντος των πολιτών». «Ο ΠΑΟΚ ήταν, είναι και θα είναι μια μεγάλη και ιστορική ομάδα που υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει, πάνω από επιχειρήσεις, πάνω από τα κόμματα και πάνω από τις κατά καιρούς διοικήσεις της» αναφέρει. Διευκρινίζει ακόμη ότι ο ίδιος κατήγγειλε την κυβέρνηση «για την υποβάθμιση του Κοινοβουλίου με εισαγωγή άσχετων τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια, όπως και για την απόπειρά της να υφάνει διαπλοκή στα μέτρα της, στα Μ.Μ.Ε. που ξεκίνησε με τον αντισυνταγματικό ‘νόμο Παππά’».
Επισήμανε παράλληλα πως στόχος της Ν.Δ. είναι «να υπάρχουν και να εφαρμόζονται για όλους κοινοί κανόνες» και διαβεβαίωσε πως το κόμμα του «θα βρίσκεται απέναντι σε κάθε διαπλοκή». «Δεν πιστεύω ότι οι συνταξιούχοι της Θεσσαλονίκης, οι άνεργοι, οι επαγγελματίες θέλουν να πληρώνουν εκείνοι τους τεράστιους φόρους και να χαρίζονται πρόστιμα σε μεγάλους επιχειρηματίες με αντάλλαγμα προκλητική πολιτική στήριξη στην κυβέρνηση. Οι νόμοι και οι κανόνες πρέπει να τηρούνται. Άλλο η υγιής επιχειρηματικότητα και άλλο η διαπλοκή. Στην πρώτη θα σταθούμε αρωγοί, στη δεύτερη θα είμαστε απέναντί της» τονίζει.