Skip to main content

Κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Toυ Δημήτρη Χατζηνικόλα

Ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση μετά το χθεσινό Eurogroup, διότι απέφυγε τη λήψη και άλλων μέτρων – πέραν των όσων αποφασίστηκαν τον περασμένο Ιούλιο – και τη νομοθέτηση του έξτρα και υπό αίρεση πακέτου μέτρων, ενώ ξεκίνησε και η συζήτηση για έναν «οδικό χάρτη» ελάφρυνσής του χρέους.

Ωστόσο, φαίνεται το βασικό κομμάτι της όποιας ελάφρυνσης του χρέους να πηγαίνει για μετά το 2018, εάν και εφόσον τηρηθεί κατά γράμμα η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, ενώ και ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης δημοσιονομικών αποκλίσεων φαίνεται πως μόνο προσωρινός δεν θα είναι και έρχεται για να μείνει και μάλιστα, με περικοπές δαπανών πλην εκείνων για την άμυνα, την υγεία και το κοινωνικό κράτος. 

Για να υπάρξει πάντως «happy end» και να δουν τα δημόσια ταμεία το χρώμα του χρήματος θα πρέπει εντός των επομένων δύο εβδομάδων η κυβέρνηση:  

Σε συνεργασία με τους θεσμούς να ολοκληρώσει το σύνολο των τεχνικών λεπτομερειών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του staff level agreement (έξτρα φορολογικό πακέτο, Υπερταμείο, «κόκκινα» δάνεια και μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης δημοσιονομικών αποκλίσεων).

Άγνωστο παραμένει τι θα κάνει το ΔΝΤ το οποίο δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το αν και από ποια θέση θα παραμείνει στο ελληνικό πρόβλημα. Κυβερνητικά στελέχη πάντως δεν κρύβουν την πρόθεσή τους το Ταμείο να παραμείνει σε ρόλο τεχνικού συμβούλου του προγράμματος. 

Κυβερνητικά στελέχη πάντως δηλώνουν ότι η παραμονή ή μη του ΔΝΤ δεν είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης και μετά τη νομοθέτηση και την ψήφιση των προαπαιτούμενων, το Eurogroup θα προχωρήσει στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος του ESM, η οποία θα καλύπτει τις δανειακές ανάγκες έως το τέλος της επόμενης αξιολόγησης, και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα κάτι που σημαίνει ότι η χρηματική δόση θα είναι μεγαλύτερη από το ποσό των 5,7 δισ.

Το θέμα του χρέους είναι εξίσου σημαντικό οι τρόποι όμως με τους οποίους θα επιχειρηθεί να καταστεί βιώσιμο είναι ένα θέμα κυρίως πολιτικό και οι αποφάσεις θα παρθούν σε επίπεδο Θεσμών και Αθήνας. Εκείνο που επιθυμεί πάντως η ελληνική κυβέρνηση είναι οι λεπτομέρειες των τριών φάσεων (βραχυπρόσθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα) να περιγραφούν αναλυτικά ώστε να σταλεί και ένα θετικό σήμα στις αγορές. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου προσανατολίζεται να φέρει τη μεθεπόμενη εβδομάδα στη Βουλή «πακέτο» τα υπόλοιπα φορολογικά μέτρα και τον μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης.

Σήμερα θα συνεδριάσει στη 1 το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ αύριο Τετάρτη, αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξη θα μεταβεί στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ενημερωθεί για τη συμφωνία από τον Ευκ. Τσακαλώτο. Η συνάντηση κλείστηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής τηλεφωνικής επικοινωνίας του Α. Τσίπρα με τη Φ. Γεννηματά.