Skip to main content

Βρετανία: Το προεκλογικό μανιφέστο των Συντηρητικών παρουσίασε η Μέι

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναφέρθηκε σε επιλεκτική παρέμβαση στην αγορά και αυστηρότερους κανόνες ενόψει του Brexit, κατά την παρουσίαση των κυριότερων προεκλογικών δεσμεύσεων του Συντηρητικού Κόμματος.

Η κ. Μέι προσέρχεται στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που προκήρυξε για τον επόμενο μήνα με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι μπορεί να καταγάγει μια συντριπτική νίκη, συγκρίσιμη με εκείνες της συντηρητικής προκατόχου της Μάργκαρετ Θάτσερ, που το 1983 απέσπασε πλειοψηφία 339 εδρών και διαφορά 144 εδρών από το δεύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, που διαθέτει 650 έδρες.

«Δεν πιστεύουμε σε ελεύθερες αγορές χωρίς εμπόδια», αναφέρει η κ. Μέι στο εκλογικό μανιφέστο με τίτλο «Forward Together» (Μαζί μπροστά). «Απορρίπτουμε τη λατρεία του εγωιστικού ατομισμού».

Η Βρετανή πρωθυπουργός είπε ότι ανήκει στο παραδοσιακό ρεύμα σκέψης του Συντηρητικού Κόμματος απορρίπτοντας τις κρίσεις περί του ότι έχει μια διακριτή προσωπική προσέγγιση ή ότι θέλει να συγκριθεί με τη Θάτσερ.

«Δεν υπάρχει ‘Μεϊσμός’… Υπάρχει καλός, στέρεος συντηρητισμός, που θέτει τα συμφέροντα της χώρας και τα συμφέροντα των καθημερινών εργαζόμενων ανθρώπων στην καρδιά όλων αυτών που κάνουμε», είπε.

Αν κερδίσει, η Τερέζα Μέι θα έχει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές από οποιονδήποτε προηγούμενο Βρετανό πρωθυπουργό στη σύγχρονη ιστορία της χώρας: να κρατήσει το Ηνωμένο Βασίλειο και την οικονομία του ενωμένη ενώ θα διεξάγει τις συνομιλίες για το Brexit με τους ηγέτες της Ε.Ε. για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, το εμπόριο, την ασφάλεια και τη μετανάστευση.

«Οι διαπραγματεύσεις θα είναι χωρίς αμφιβολία σκληρές, και θα υπάρξει πάρε-δώσε και από τις δύο πλευρές, αλλά εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως ακόμη και η μη επίτευξη συμφωνίας είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέρει η Μέι στο έγγραφο.

Η κ. Μέι έχει χαρακτηρίσει την ψήφο υπέρ του Brexit «σιωπηλή επανάσταση» που εξέθεσε τις αποτυχίες της σύγχρονης Βρετανίας με έναν τρόπο που δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί από έναν ηγέτη που ανατρέχει στη Θάτσερ, στον Ουίνστον Τσόρτσιλ και τον Κλέμεντ Άτλι για να αντλήσει έμπνευση.

«Αν αποτύχουμε, οι συνέπειες για τη Βρετανία και για την οικονομική ασφάλεια των καθημερινών εργαζόμενων ανθρώπων θα είναι τρομερές. Αν επιτύχουμε, οι ευκαιρίες μπροστά μας είναι σπουδαίες», τόνισε η ηγέτιδα των Συντηρητικών.

Υποσχέθηκε θεμελιώδεις –οι οποίες μένουν ωστόσο ακόμη να καταγραφούν λεπτομερώς– μεταρρυθμίσεις προκειμένου να διορθωθούν προβλήματα που κυμαίνονται από τις αλαζονικές ελίτ και τα άπληστα αφεντικά έως τα δικαιώματα των εργατών, τη μετανάστευση και την εμμονή της Βρετανίας με τα ταξικά προνόμια.

Υποσχέθηκε αύξηση δαπανών για το κρατικό Εθνικό Σύστημα Υγείας κατά τουλάχιστον 8 δισεκ. στερλίνες τα επόμενα πέντε χρόνια και αύξηση του πρόσθετου τέλους για την υγεία που πληρώνουν οι μετανάστες, εφόσον εκλεγεί.

Το έγγραφο πολιτικής των Συντηρητικών αναφέρει επίσης ότι θα καταστήσει προτεραιότητα το θέμα των 140.000 υπηκόων άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εργάζονται στο σύστημα υγείας κατά τις επικείμενες συνομιλίες για το Brexit.

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι σκοπός της είναι η δημιουργία ισοσκελισμένων προϋπολογισμών έως τα μέσα της ερχόμενης δεκαετίας.

Η κ. Μέι κατέληξε λέγοντας ότι δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για άλλο ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας και ότι δεν πρέπει να διεξαχθεί ένα τέτοιο δημοψήφισμα έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία του Brexit.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters