Skip to main content

Νότια Κορέα: Η νέα εστία κρουσμάτων και ο γρίφος της ιχνηλάτησης των επαφών

Αντιμέτωπη με μία νέα μεγάλη πρόκληση βρίσκεται η Νότια Κορέα, αφότου ήδη 101 πολίτες, οι οποίοι διασκέδασαν προ ημερών σε περιοχή με έντονη νυχτερινή ζωή, βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό και αναζητώνται οι επαφές τους. Προκειμένου να περιοριστεί όσον το δυνατόν συντομότερα μία νέα εστία κρουσμάτων, οι αρχές ακολουθούν τη μέχρι στιγμής επιτυχημένη συνταγή της ιχνηλάτησης των επαφών και των διαγνωστικών τεστ, μία τακτική που αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση στην παγκόσμια μάχη για την καταπολέμηση της Covid-19.

Φαινομενικά, ο εντοπισμός των ανθρώπων οι οποίοι βρέθηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή, γνωστή για τη νυχτερινή ζωή της, εκείνο το Σαββατοκύριακο, δεν είναι τόσο δύσκολη υπόθεση, δεδομένου ότι όλοι όσοι περνούσαν το κατώφλι κάθε μπαρ και κλαμπ έπρεπε να αφήσουν όνομα και τηλέφωνο στην είσοδο. Αυτή ήταν και μία βασική προϋπόθεση, ώστε τα μαγαζιά αυτά να επαναλειτουργήσουν στις 19 Απριλίου, όπως επίσης να φορούν μάσκες και να χρησιμοποιούν αντισηπτικό.

Το πρόβλημα ωστόσο εντοπίζεται κυρίως στην κοινότητα ΛΟΑΤ. Στη συντηρητική Νότια  Κορέα, τα μέλη της κοινότητας βρίσκονται συχνά στο περιθώριο. Το «να αποκαλυφθεί» κανείς σημαίνει συχνά να χάσει τη ζωή του – οικογένεια και δουλειά, αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC. Αυτό σημαίνει κατά συνέπεια ότι ορισμένα από τα ονόματα τα οποία οι θαμώνες άφησαν στην είσοδο ενδεχομένως να είναι ψευδή, οπότε η ιχνηλάτιση των κρουσμάτων γίνεται ακόμη πιο δύσκολος γρίφος για τις αρχές.

Μία καθολική εφημερίδα στη Σεούλη ήταν η πρώτη που κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο τίτλο «Νέα εστία σε gay nightclubs», ένας όρος που μέχρι στιγμής οι αρχές έχουν προσπαθήσει να αποφύγουν. Σε μία προσπάθεια να προσεγγίσουν όλα τα πιθανά κρούσματα, οι υγειονομικές αρχές σημείωσαν ότι οι πολίτες που υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ δεν είναι υποχρεωμένοι να δώσουν το όνομά τους. Οι αρχές επίσης πιστεύουν ότι στην πηγή της νέας εστίας βρισκονται περισσότεροι από ένας.

Μια ομάδα 8.500 αστυνομικών προσπαθεί να εντοπίσει σχεδόν 11.000 άτομα που βρίσκονταν στη συγκεκριμένη περιοχή εκείνο το Σαββατοκύριακο. Έχουν μέχρι στιγμής συλλέξει αριθμούς τηλεφώνων και ελέγχουν τα αρχεία πιστωτικών καρτών.

Μηνύματα έχουν σταλεί στα Αγγλικά και τα Κορεάτικα προτρέποντας τους πολίτες αυτούς να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ. Το Κορεατικό Κέντρο Ελέγχου Νόσων ανέφερε στο BBC ότι οποιοσδήποτε ήταν εκείνο το Σαββατοκύριακο, περιλαμβανομένων των αλλοδαπών, μπορεί να υποβληθεί σε τεστ δωρεάν. Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 7.000 άτομα έχουν εμφανιστεί.

Στο αποκορύφωμα της πανδημίας της Covid-19, η ιδιωτική ζωή θυσιάστηκε στον βωμό της δημόσιας υγείας. Ορισμένες τοπικές κυβερνήσεις, περιλαμβανομένης της Σεούλ, έδωσαν στη δημοσιότητα τα επίθετα, τις ηλικίες και τα επαγγέλματα όσων βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Με βάση αυτό το τελευταίο περιστατικό ωστόσο, η χώρα συνειδητοποιεί πως και το απόρρητο είναι ζήτημα δημόσιας υγείας – εφόσον η νέα διασπορά πρέπει να τεθεί υπό έλεγχο.

naftemporiki.gr