Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Θεσμική τομή το ν/σ για την υιοθεσία – Βαθιά συντηρητικός ο Κ. Μητσοτάκης

«Βαθιά συντηρητικό» χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μιλώντας στη συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την υιοθεσία, επέκρινε όσους αντιτίθενται στο άρθρο που δίνει τη δυνατότητα αναδοχής σε ομόφυλα ζευγάρια.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μεγάλη κοινωνική τομή» εκφράζοντας την απορία «γιατί όλες αυτές τις ημέρες δεν συζητάμε στη δημόσια σφαίρα για την ουσία του ν/σ, αλλά για μία λεπτομέρειά του που αφορά τον σεξουαλικό προσανατολισμό των υποψήφιων προς αναδοχή γονέων».

Όπως είπε, «μία μερίδα συναδέλφων μας το κάνει αυτό γιατί αρέσκεται να αναπαράγει στερεότυπα και φοβικά σύνδρομα, μία άλλη μερίδα το κάνει επειδή αυτό που την τρέφει είναι το μίσος για τον συνάνθρωπο, για τον αλλόθρησκο, για τον ξένο, τον διαφορετικό». Και υπάρχει και μία άλλη μερίδα, συνέχισε, «που αναπαράγει με υποκρισία φοβικά σύνδρομα και στερεότυπα στο όνομα μίας θρησκείας που είναι δομημένη στον άξονα της αγάπης προς τον συνάνθρωπο».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «φλερτάρει με αναχρονιστικές ιδέες και με τον ακροδεξιό λαϊκισμό σε κάθε ουσιαστικό βήμα που κάνει η κυβέρνηση σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων». «Μπορεί αν θέλει να μας παραδώσει άλλο ένα μάθημα για το ποιος είναι λαϊκιστής και λογαριάζει μόνο το πολιτικό κόστος και ποιος αληθινά φιλελεύθερος. Είναι δικαίωμά του κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ. να το κάνει αυτό (…) Εμείς, ειλικρινά, τον ευχαριστούμε γιατί κάνει τα πράγματα πιο καθαρά σε ορισμένους που πίστεψαν ότι είναι δήθεν πολιτικός του φιλελεύθερου κέντρου» ανέφερε.

«Εμείς» πρόσθεσε, «θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με βάση τις αρχές μας, θα συνεχίσουμε να είμαστε συνεπείες στις αρχές της προόδου και της ισότητας».

«Κανένα παιδί στο περιθώριο»

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «θεσμική τομή» το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, σημειώνοντας πως «το μεγάλο θέμα σήμερα είναι η στάση της πολιτείας απέναντι στα παιδιά που στερούνται τη δυνατότητα να ζήσουν μία φυσιολογική ζωή και μεγαλώνουν σε ιδρύματα». Τα παιδιά αυτά, όπως είπε, «ήταν σχεδόν αόρατα στα μάτια της Πολιτείας, παιδιά ενός κατώτερου θεού».

Όπως ανέφερε, το πρώτο πράγμα που έρχεται να λύσει το νομοσχέδιο είναι ότι «τα παιδιά που βρίσκονται σε ιδρύματα παύουν να είναι αόρατα από την Πολιτεία». «Είναι θλιβερό το γεγονός ότι η Πολιτεία αδυνατούσε να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των παιδιών που φιλοξενούνται σε ιδρύματα» παρατήρησε, σημειώνοντας ότι με το ν/σ δημιουργείται ένας ηλεκτρονικός φάκελος με τα στοιχεία του κάθε παιδιού «για να γνωρίζουμε πόσα και ποια είναι αυτά τα παιδιά, που αναζητούν οικογένεια με αυτονόητο στόχο: κανένα παιδί στο περιθώριο – κανένα παιδί σε ίδρυμα».

«Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που επιλύεται, αφορά τους υποψήφιους γονείς, τους ανθρώπους δηλαδή που μέχρι σήμερα υποχρεώνονται σε αναμονή έως και 6 χρόνια, μέχρι να προχωρήσουν οι διαδικασίες» συνέχισε ο κ. Τσίπρας. Πλέον, όπως διευκρίνισε, η αναδοχή θα έχει μέγιστο διάστημα ολοκλήρωσης τους 8 έως 12 μήνες, ενώ αντιστοίχως το μέγιστο διάστημα για την υιοθεσία θα είναι 8 έως 12 μήνες. Στη συνέχεια, τόνισε, θα εκκρεμεί η δικάσιμος, για την οποία θα υπάρξει, επίσης, η σχετική μέριμνα και ο συντονισμός με το υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε να ορίζεται κατά προτεραιότητα και έτσι να επισπεύδεται η όλη διαδικασία.

Με τον τρόπο αυτό, διαβεβαίωσε, μετατρέπεται μία υπόθεση που σήμερα είναι φθορά ψυχής σε μια υπόθεση που θα μπορεί να διεκπεραιώνεται μέσα σε ένα μόνο έτος.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η αναδοχή, ως πράξη, αποτελεί υπόδειγμα αλτρουισμού και αλληλεγγύης διότι τα ζευγάρια αυτά «επιλέγουν μόνο να δώσουν σε ένα παιδί, χωρίς να αποκτήσουν δικαιώματα». Επισήμανε παράλληλα ότι το νομοσχέδιο, καθιστά ενιαίο το πλαίσιο καταλληλότητας των αναδόχων ή θετών γονέων για κάθε περίπτωση μέσα από μια αδιάβλητη και με επιστημονικά κριτήρια διαδικασία. Η όλη διαδικασία, πρόσθεσε, εποπτεύεται από το Εθνικό Συμβούλιο για την αναδοχή και την υιοθεσία.

naftemporiki.gr