Για προσπάθεια νομιμοποίησης των παράνομων αιτημάτών της, έκανε λόγο ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, σχετικά με την ενέργεια της Τουρκίας να καταθέσει χάρτες οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, στη Λευκωσία.
Στη συνάντηση των δύο υπουργών συζητήθηκαν, ακόμη, το Κυπριακό, η κατάσταση στην Τουρκία, τα ευρωτουρκικά, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα και οι κοινές δράσεις Λευκωσίας – Αθηνών.
Ο κ. Κοτζιάς ερωτήθηκε σχετικά με την ενέργεια της Τουρκίας να καταθέσει χάρτες οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της αγνοώντας τις περιοχές που ανήκουν στην Ελλάδα και την Κύπρο, τονίζοντας ότι «η Τουρκία έχει καταθέσει μια απάντηση σε εμάς στον ΟΗΕ και την περιφέρει όπου δει. Είναι λανθασμένες τοποθετήσεις, αλλά η Τουρκία προσπαθεί με όλους τους τρόπους να νομιμοποιήσει τα παράνομα αιτήματά της, γιατί όπως έχω πει προσπαθεί να κάνει νομιμοφανείς τις κινήσεις της. Αλλά το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να εγκλωβιστεί σε τέτοια σχέδια».
Αναφορικά με τις δηλώσεις Ακιντζί για το Πλαίσιο Γκουτέρες και κατά πόσο επιχειρείται διαστρέβλωση των προνοιών του, ο Έλληνας Υπουργός είπε πως αυτό έχει απαντηθεί τόσο από την ιστορία όσο και από όλες τις πλευρές. «Είμαι αυτός που σχολίασε επί μακρόν εκείνο το βράδυ τις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα, όπως έκανε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πριν τινάξουν οι τρίτες πλευρές τη συζήτηση στον αέρα. Ο κ. Γκουτέρες προσπάθησε να συνοψίσει τη συζήτηση στη βάση και των αρχών του ΟΗΕ ότι δεν μπορούν τρίτα κράτη να παρεμβαίνουν σε κράτη μέλη του ΟΗΕ, ότι αυτά είναι ξεπερασμένα, αντιδημοκρατικά, ενάντια στο διεθνές δίκαιο ‘δικαιώματα’, ότι πρέπει να αποσυρθούν τα παράνομα στρατεύματα της Τουρκίας για αυτό που υπολείπεται από τη συμμαχία θα πρέπει να το δουν οι ηγέτες σε μια κατ’ ιδίαν συζήτηση και όχι οι υπουργοί Εξωτερικών, δηλαδή ο κ. Αναστασιάδης και οι Πρωθυπουργοί των δύο κρατών και ότι η Συνθήκη Εγγυήσεων πρέπει να καταργηθεί», δήλωσε.
Επιπλέον, συζητήθηκαν και οι σχέσεις με την Τουρκία, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να τονίζει πως «είναι γνωστό ότι η Ελλάδα πάντα ονειρεύεται και ελπίζει σε μια ευρωπαϊκή Τουρκία, γιατί θα σήμαινε μια Τουρκία χωρίς κατοχή ξένων εδαφών, μια Τουρκία που δεν θα επιζητά να δίνει εγγυήσεις και να έχει παρεμβατικά δικαιώματα σε τρίτες χώρες, μια Τουρκία που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της, που δεν θα επεμβαίνει όπως στο Αφρίν σε τρίτες χώρες. Άρα μια Τουρκία ευρωπαϊκή, με την οποία θα έχουμε φυσιολογικές σχέσεις και φυσιολογικά σύνορα. Αν ο ένας στόχος μας είναι η Κύπρος ως κανονικό κράτος, ο άλλος, πιο δύσκολος στόχος είναι οι φυσιολογικές σχέσεις. Αυτό πορευόμαστε μαζί, και συζητήσαμε τρόπους και δρόμους για να επηρεάσουμε περισσότερο τους παίχτες -με την έννοια των διεθνών σχέσεων- που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία», υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς.