Skip to main content

Βερολίνο: Αναστολή εμβολιασμών με AstraZeneca σε γυναίκες κάτω των 55 σε δύο Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία

Τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Βερολίνου Charite και Vivantes διέκοψαν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε γυναίκες κάτω των 55 ετών, όπως δήλωσε σήμερα, Τρίτη εκπρόσωπος των νοσοκομείων.

Οι κινήσεις ακολουθούν αναφορές σπάνιων αλλά σοβαρών θρόμβων αίματος, αιμορραγίας και σε ορισμένες περιπτώσεις θανάτου μετά τον εμβολιασμό, κυρίως σε νεαρές γυναίκες.

«Από την άποψη του Charite, αυτό το βήμα είναι απαραίτητο, διότι εν τω μεταξύ, έχουν γίνει γνωστές περαιτέρω εγκεφαλικές φλεβικές θρομβώσεις σε γυναίκες στη Γερμανία», δήλωσε εκπρόσωπος.

Το νοσοκομεί Charite είπε ότι η δράση ήταν προληπτική ενώ περίμεναν τις τελικές αξιολογήσεις. Δεν έχουν εμφανιστεί επιπλοκές στα νοσοκομεία της μετά από εμβολιασμούς με το AstraZeneca.

Εκπρόσωπος της κλινικής Vivantes είπε επίσης ότι η κίνηση για παύση του εμβολίου για νεότερες γυναίκες ήταν ένα προληπτικό μέτρο.

Περίπου 19.000 άνθρωποι εργάζονται στα νοσοκομεία Charite και 17.000 στο Vivantes, το οποίο λειτουργεί κλινικές καθώς και κέντρα φροντίδας.

Η Tagesspiegel, η οποία ανέφερε για πρώτη φορά την απόφαση, δήλωσε ότι περίπου τα δύο τρίτα του προσωπικού του Charite έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής, και το 70% αυτών των εργαζομένων έχουν λάβει μία δόση του εμβολίου των AstraZeneca και Οξφόρδης.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες σταμάτησαν εν συντομία τη χρήση του εμβολίου της αγγλο-σουηδικής εταιρείας ενώ διερεύνησαν τα περιστατικά θρόμβων αίματος στις αρχές του μήνα.

Από τότε σχεδόν όλες οι χώρες έχουν ξαναρχίσει τη χρήση του εμβολίου της εταιρείας. Ωστόσο, η Γαλλία αποσπάστηκε από την καθοδήγηση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής για τα φάρμακα (ΕΜΑ)και είπε στις 19 Μαρτίου ότι θα πρέπει το εμβόλιο να χορηγηθεί μόνο σε άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω. Η Γαλλία είπε ότι η απόφαση βασίστηκε σε στοιχεία ότι η πήξη επηρέασε τους νεότερους.

Ομοίως σήμερα, ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες κάτω των 55 ετών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters