Skip to main content

Γ. Πατούλης: Δυναμικές κινητοποιήσεις κατά της δέσμευσης των ταμειακών διαθεσίμων

Πολιτικά και θεσμικά απαράδεκτη χαρακτηρίζει την υποχρεωτική δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γ. Πατούλης προαναγγέλοντας κινητοποιήσεις και άμεση προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ αύριο το μεσημέρι συνεδριάζει εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ.

Ο κ. Πατούλης σε δήλωσή του ζητεί την άμεση ανάκληση της απόφαση σε διαφορετική περίπτωση, «η Κ.Ε.Δ.Ε. θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις, δημιουργώντας έναν ισχυρό μέτωπο αντίστασης Δήμων κι εργαζομένων στους Ο.Τ.Α., στις απαράδεκτες κυβερνητικές μεθοδεύσεις».

Επίσης, άμεση προσφυγή στο ΣτΕ «για να ακυρώσουμε δικαστικά την θεσμικά απαράδεκτη απόφαση του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης».

Κατά την έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ αύριο στη μία το μεσημέρι αναμένεται να καθοριστεί το πλάνο των κινητοποιήσεων της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού.

«Καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε μέχρι σήμερα να αγγίξει τα χρήματα των Δήμων» σημειώνει ο κ. Πατούλης και προειδοποιεί ότι η απόφαση «θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών μας. Πως θα μπορέσουμε χωρίς χρήματα να αγοράσουμε καύσιμα για τα απορριμματοφόρα μας, να λειτουργήσουμε τους παιδικούς μας σταθμούς, να προμηθευτούμε αναλώσιμα για τη λειτουργία των κοινωνικών μας δομών και υπηρεσιών;».

Ο ίδιος αναφέρει ότι η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού αντιλαμβάνεται περισσότερο «από τους εμπνευστές τέτοιου είδους Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου» την κρισιμότητα των στιγμών.

Σημειώνει δε ότι «είμαστε ο θεσμός που έχει συμβάλλει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τα τελευταία χρόνια , στην προσπάθεια του Κράτους να περιορίσει τις δαπάνες του. Για το λόγο αυτό η επίκληση των τεράστιων δημοσιονομικών προβλημάτων και της έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζει το Δημόσιο, δεν μπορεί να αποτελέσει για την περίπτωση μας επαρκή δικαιολογία για να μας δεσμεύονται τα ταμειακά διαθέσιμα που διατηρούμε. Αντίθετα, λειτουργεί ως επιβεβαίωση της ανικανότητας του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου να βρει βιώσιμη λύση στο πρόβλημα».

Μάλιστα, επισημαίνει ότι η δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων είναι μια κίνηση αποσπασματικού χαρακτήρα, που δεν λύνει με μόνιμο τρόπο και μακροπρόθεσμα τις αιτίες που μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση ρευστότητας.

Τη χαρακτηρίζει λανθασμένη πολιτική απόφαση «που αποδεικνύει ότι οι μέχρι σήμερα επιλογές του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου δημιουργούν αδιέξοδα που δύσκολα θα ξεπεραστούν, τις συνέπειες των οποίων όμως θα πληρώσουμε ακριβά όλοι μας. Από την σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές μέχρι τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων, η απόσταση είναι μεγάλη».