Skip to main content

Αντιδράσεις για την κατάθεση του ν/σ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος

Κατατέθηκε στη Βουλή χθες μετά τα μεσάνυχτα, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που αφορά στις αλλαγές στο λύκειο, στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και στις συγχωνεύσεις πανεπιστημίων με ΤΕΙ. Η απόφαση έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και όχι μόνο. 

Βάσει της διαδικασίας αναμένεται έως το μεσημέρι της Παρασκευής να έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.  Στη συνέχεια, το νομοσχέδιο θα πάει στην Ολομέλεια. Στοχος, σύμφωνα με πληροφορίες, να ψηφιστεί μέχρι τη Μ. Τετάρτη. Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη, στις 15:00.

Η απόφαση να χαρακτηριστεί επείγον προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η αρμόδια Τομεάρχης της Ν.Δ., Νίκη Κεραμέως, κατήγγειλε με τον πιο απερίφραστο τρόπο «τον ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και του δημοκρατικού διαλόγου» κάνοντας λόγο για μία κυβέρνηση και έναν υπουργό Παιδείας «σε αποδρομή». 

Το νομοσχέδιο είναι 226 άρθρων και 1.120 σελίδων, με τους βουλευτές να έχουν στη διάθεσή τους τρεις με τέσσερις εργάσιμες ημέρες. 

«Σε ένα νομοσχέδιο-σκούπα αμφιλεγόμενων διατάξεων και ασύνδετων θεματικών, το οποίο έχει εγείρει σωρεία αντιδράσεων και για το οποίο έχουν υποβληθεί 1390 σχόλια στη διαβούλευση, η Κυβέρνηση προκλητικά αποπειράται να ελαχιστοποιήσει το διάλογο και να αποσιωπήσει τις αντίθετες φωνές» τονίζει η κ. Κεραμέως και συμπληρώνει: «Τους καλούμε, έστω την ύστατη αυτή στιγμή, να επιδείξουν το δέοντα σεβασμό στη Βουλή και τις διαδικασίες της». 

Κριτική στον υπουργό Παιδείας, για το γεγονός ότι «κατά την προσφιλή του πρακτική, κατέθεσε αργά χθες το βράδυ το αναμενόμενο πολυνομοσχέδιο για να ψηφιστεί με τη διαδικασία του επείγοντος μέσα στις διακοπές του Πάσχα» άσκησε και το Κίνημα Αλλαγής.

Όπως επισήμανε, με το πολυνομοσχέδιο ολοκληρώνονται οι συγχωνεύσεις των ΑΕΙ με τα ΑΤΕΙ με τον χειρότερο τρόπο, χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό και ακαδημαϊκά κριτήρια. Το κόμμα υποστήριξε ότι με το ν/σ «διαλύεται εντελώς το Λύκειο αφού, αν ψηφιστούν οι διατάξεις του, θα χαθούν και τα τελευταία ψήγματα του μορφωτικού και παιδαγωγικού του ρόλου» και πρόσθεσε πως με τo νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση «οι εξετάσεις δεν καταργούνται, οι γονείς και οι μαθητές εξαπατούνται, οι σχολές διαχωρίζονται και η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση πλήττεται καθώς δεν έχει κανένα λόγο για τον τρόπο εισαγωγής των μελλοντικών της φοιτητών και φοιτητριών».

«Το πολυνομοσχέδιο του κ. Γαβρόγλου δεν βελτιώνεται, μόνο καταγγέλλεται και καταργείται» ανέφερε το Κίνημα Αλλαγής στην ανακοίνωσή του εκφράζοντας την εκτίμηση πως «σύντομα ο ελληνικός λαός θα κλείσει την αυλαία της παράστασης του ΣΥΡΙΖΑ».

Να σημειωθεί ότι χθες είχε ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου, ώστε αυτό να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πρώτα, και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ). Το ΤΕΕ αντιδρά στην κατ’ απονομήν αναγόρευση των τμημάτων Τ.Ε.Ι. σε τμήματα διπλωματούχων Μηχανικών 5ετών σπουδών, σημειώνοντας ότι αυτή διακυβεύει το δημόσιο συμφέρον, τόσο διότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ποιότητας, όσο και διότι αποδιαρθρώνει την τεχνική πυραμίδα όπου όλοι μπορεί να έχουν ρόλο, ενώ αντίθετα ενισχύει πολλαπλάσια την ανεργία για όλους. 

naftemporiki.gr