Skip to main content

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο ένας από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς

Ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους θα είναι ο Τούρκος πιλότος Ozkaywakci Suleyman, μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο:

  • διατάσσει τη διοίκηση να μην χορηγήσει ταξιδιωτικά έγγραφα,
  • να ορίσει ως τόπο διαμονής του συγκεκριμένη μη δημοσιοποιούμενη διεύθυνση
  • και να του επιβάλλει την υποχρέωση να εμφανίζεται καθημερινά  στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του.

Η απόφαση δεν αναστέλλει τη χορήγηση ασύλου, αλλά δίνει τη δυνατότητα στον Τούρκο πιλότο  να είναι ελεύθερος, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της κύριας προσφυγής στο Συμβούλιο Επικρατείας που θα συζητηθεί στις 4 Μαΐου.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, ο Τούρκος πιλότος θα διαμένει σε απόρρητη διεύθυνση κατοικίας και θα εμφανίζεται καθημερινά στο ΑΤ της περιοχής του, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια και προστασία του αλλά, όπως αναφέρεται στην απόφαση «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισοδυναμούν, κατ ουσίαν με κράτησή του».

Σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων που διατάσσει το Δικαστήριο, το ΣτΕ μπορεί ανά πάσα στιγμή, όπως αναφέρεται στην απόφαση, να ανακαλέσει την σημερινή απόφασή του.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ ο αξιωματικός πρέπει να φυλάσσεται και  να διαμένει υπό ασφαλείς συνθήκες, χωρίς τη δυνατότητα να απομακρυνθεί από τη χώρα,  αφού δεν θα έχει ταξιδιωτικά έγγραφα.

Η απόφαση αφορά  τον ένα από τους οκτώ αξιωματικούς, ωστόσο σε βάθος χρόνου αφορά και τους άλλους επτά για τους οποίους οι διαδικασίες ασύλου είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Πάντως, όλοι οι Τούρκοι αξιωματικοί θα αφεθούν ελεύθεροι στα τέλη Μαΐου, οπότε λήγει το 18μηνο της διοικητικής τους κράτησης.

Στην απόφαση του ΣτΕ επισημαίνεται μεταξύ άλλων «ότι η αναγνώριση ενός προσώπου ως δικαιούχου διεθνούς προστασίας συνδέεται άρρηκτα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας η οποία οφείλει ως μέλος της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σέβεται και να εφαρμόζει τη Σύμβαση της Γενεύης η οποία αποτελεί “ακρογωνιαίο λίθο” του διεθνούς νομικού συστήματος για την προστασία των προσφύγων».

Συγκεκριμένα στην απόφαση σημειώνεται ότι «αβασίμως προβάλλεται ότι η εκτέλεση της απόφασης (χορήγηση ασύλου) θα επηρεάσει δυσμενώς τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία και συνεπώς συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος, συναρτώμενοι με την προστασία της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης της χώρας, οι οποίοι επιβάλλουν την χορήγηση της αιτούμενης αναστολής της εκτέλεσης της προσβαλλόμενης απόφασης».

naftemporiki.gr