Skip to main content

Βίντεο από τους καταληψίες «για την καλή κατάσταση» της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ

Βίντεο προκειμένου να αποδείξουν ότι οι χώροι της πρυτανείας βρίσκονται σε καλή κατάσταση κοινοποίησαν οι αντιεξουσιαστές που έχουν καταλάβει το ιστορικό κτήριο του πανεπιστημίου Αθηνών.

Παράλληλα, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν εκφράζουν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν την κινητοποίησή τους σε ένδειξη συμπαράστασης στους κρατούμενους για υποθέσεις τρομοκρατίας, ενώ καταφέρονται εναντίον του πρύτανη του ΕΚΠΑ με αφορμή τη χθεσινή ανακοίνωση των πρυτανικών Αρχών περί κινδύνου απώλειας ζωών από χρήση ναρκωτικών μέσα στο κτήριο.

Επίσης, κάνουν λόγο για αστυνομοκρατία και ζητούν απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από τον χώρο πέριξ των Προπυλαίων.

Πυρά κατά κυβέρνησης από ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να δέχεται πυρά από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τη στάση της στο θέμα.

Μετά τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος κάλεσε τον Πρωθυπουργό να δώσει αμέσως εντολή να εφαρμοστεί η νομοθεσία και να επέμβει η αστυνομία στους πανεπιστημιακούς χώρους που τελούν υπό κατάληψη, ακολούθησε ανακοίνωση από το ΠΑΣΟΚ, που κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ούτε θέλει ούτε μπορεί να προστατεύσει την έννομη τάξη.

Ο κ. Σαμαράς έκανε ακόμη λόγο για πρωτοφανή πολιτική διαλόγου με τους κουκουλοφόρους και για συνθήκες κατάλυσης του κράτους και παραβίασης ουσιωδών δικαιωμάτων δεκάδων χιλιάδων φοιτητών και των οικογενειών τους. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, που τονίζει ότι η έκκληση των πρυτάνεων τα λέει όλα, «κάθε λεπτό που περνά, κυριαρχεί η ανομία, για την οποία είναι απόλυτα υπεύθυνη η κυβέρνηση και η προκλητική πολιτική της».  

Η κυβέρνηση θεωρεί την κατάληψη της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών ως «περιθωριακό γεγονός» και την δραματική έκκληση των πρυτανικών αρχών ως «τρομοϋστερία», σχολιάζει από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ και προσθέτει: 

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να προστατεύσει την έννομη τάξη, τη λειτουργία των πανεπιστημίων και ευρύτερα των θεσμών, την ασφάλεια των πολιτών. Η αντίδραση των αρμοδίων αρχών και οργάνων δεν εξαρτάται όμως από την βούληση ή μάλλον τη μη βούληση της κυβέρνησης».

Έντονες επικρίσεις κατά της κυβέρνησης διατύπωσε και το Ποτάμι. «To Πάσχα πέρασε, αλλά οι καταληψίες στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών δεν πήγαν να βάψουν αυγά, όπως διαβεβαίωναν τις πρυτανικές αρχές ο κ. Βούτσης και τον ελληνικό λαό ο κ. Φλαμπουράρης» σημειώνει σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:

«Η κυβέρνηση, λοιπόν είναι αναγκασμένη να κάνει αυτό που δε θέλει να κάνει. Να αποφασίσει. Όμως η δραματική έκκληση της Πρυτανείας προς τον Αλέξη Τσίπρα δε φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση, αφού ο Πρωθυπουργός ταλαντεύεται ακόμη ανάμεσα στον “ακτιβισμό”- που ενίσχυε όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση- και στην εφαρμογή των νόμων, που απαιτούν τα σημερινά καθήκοντά του. Και είναι αστείο, που την έκκληση στον Πρωθυπουργό “επιτέλους να αποφασίσει” απευθύνει καθημερινά και ο αρμόδιος υπουργός του κ. Πανούσης. Η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας – όπως αυτοαποκαλείται η σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – πριν σώσει τη χώρα θα πρέπει να αρχίσει από το Α της πολιτικής. Οι νόμοι ισχύουν ακόμη κι αν διαφωνούν με την εφαρμογή τους τα υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη και κάποιοι υπουργοί. Και το πρώτο καθήκον ενός Πρωθυπουργού είναι να επιβάλει στους υπουργούς του και να διδάξει στο κόμμα του το σεβασμό στους νόμους».

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ