Skip to main content

Στην Κύπρο ο Άιντε με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών

Επαφές με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου έχει σήμερα ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε, με απώτερο στόχο την επιστροφή των δύο πλευρών στο τραπέζι των συνομιλιών.

Η συνάντηση Αναστασιάδη – Άιντε αναμένεται να ξεκινήσει στις 10.00. Στις 14.00 ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό θα παραθέσει διάσκεψη Τύπου κατά την οποία αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Άιντε έγραψε ότι κατά τις επαφές του θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα. 

Η πρόσφατη αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός από την κυπριακή ΑΟΖ αναμένεται να δώσει ώθηση στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Ο κ. Αναστασιάδης έχει κάνει λόγο για «θετικό βήμα», υπογραμμίζοντας πάντως πως πρέπει «να μην ανανεωθεί η navtex και να μην παραγνωρίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με τον Κύπριο πρόεδρο, ο κ. Άιντε θα βρίσκεται στην Κύπρο έως τις 8 Απριλίου για να διαβουλευθεί για το κατά πόσο δημιουργούνται οι προοπτικές για επανέρξη των διαπραγματεύσεων. 

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΚΥΠΕ