Skip to main content

Σομαλία: Να ενωθούμε πιο στενά με την Κένυα κατά της τρομοκρατίας

Σε ενίσχυση των δεσμών στο επίπεδο της ασφάλειας κάλεσε την Κένυα η Σομαλία, μέσω δηλώσεων του Σομαλού προέδρου Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήρια της χώρας του για τη σφαγή, από Σομαλούς ισλαμιστές, 147 φοιτητών σε κενυατικό πανεπιστήμιο.

Ο κ. Μοχάμουντ δήλωσε ότι πενθεί για τις ζωές των αθώων φοιτητών της Γκαρίσα και χαρακτήρισε τους ενόπλους της ισλαμιστικής Αλ Σεμπάμπ «ανελέητους τρομοκράτες».

Η οργάνωση, η οποία διατηρεί δεσμούς με το δίκτυο της Αλ Κάιντα, ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό, ενώ και οι τέσσερις ένοπλοί της που πραγματοποίησαν την επίθεση ανατινάχθηκαν εντός του χώρου του πανεπιστημίου της Γκαρίσα, αφού είχαν σκοτώσει 147 ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Σομαλίας, η επίθεση υπογραμμίζει την ανάγκη «να ενισχυθεί η αντιτρομοκρατική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, με στόχο να εξαλειφθεί η απειλή για ολόκληρη την περιοχή».

Η Κένυα έχει δεχθεί σειρά επιθέσεων με όπλα και χειροβομβίδες, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν ως αυτουργό τους Σομαλούς ισλαμιστές.

Οι τελευταίοι θεωρούν τις επιθέσεις αντίποινα για τη στρατιωτική βοήθεια που η Κένυα παρείχε στη Σομαλία το 2011, με τον κενυατικό στρατό να εισέρχεται στον σομαλικό νότο και να πλήττει βάσεις των ισλαμιστών.

Η Αφρικανική Ένωση, η οποία ενώνει όλες τις χώρες της Αφρικής πλην του Μαρόκου, ανέλαβε στη συνέχεια τη μάχη ενάντια στην Αλ Σεμπάμπ στη Σομαλία, με συμμετοχή της Κένυας.