Skip to main content

Γ. Κουμουτσάκος: Κινδυνεύει να χαθεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για τη λύση του Σκοπιανού

Την άποψη ότι η κυβέρνηση έκανε ένα μεγάλο λάθος αναφορικά με το Σκοπιανό εξέφρασε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ., Γιώργος Κουμουτσάκος. «Αγνόησε το εσωτερικό μέτωπο και η ευκαιρία που έχει με την εξωτερική διάσταση της υπόθεσης κινδυνεύει να χαθεί και μαζί να χαθεί ένα παράθυρο ευκαιρίας, για να λυθεί με όρους πολύ καλούς το ζήτημα που μας απασχολεί τόσα χρόνια», σημείωσε.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM, τόνισε ότι «υπάρχει μία εντονότατη εσωτερική διάσταση, γιατί είναι ένα θέμα που αγγίζει την ψυχή, την αξιοπρέπεια, την καρδιά όλων των Ελλήνων. Δεν μπορείς να έχεις μία επιτυχημένη διαπραγμάτευση, αν το εσωτερικό μέτωπο είναι διασπασμένο και κατακερματισμένο», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση άφησε τον Πάνο Καμμένο να έχει μία διαφορετική άποψη, για να δημιουργήσει προβλήματα στη Ν.Δ.

Ακόμη ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι «η διαφορετική θέση του κ. Καμμένου, η στάση της κυβέρνησης να κρατήσει επί τρεις μήνες στο σκοτάδι όλες τις πολιτικές δυνάμεις και εκείνους που εξέφρασαν την ευαισθησία τους για το ζήτημα της ονομασίας τους χαρακτήρισε Χρυσή Αυγή και ακραίους, ήταν τρία μεγάλα λάθη τα οποία διέσπασαν το εσωτερικό μέτωπο, που ειδικά για το θέμα της ονομασίας είναι απαραίτητο να υπάρχει ενωμένο».

Αναφορικά με τη θέση της Ν.Δ. στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ διευκρίνισε: «Εμείς διαπραγματευόμασταν στη βάση μίας σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων, με αλλαγή Συντάγματος, με κατάργηση της κάθε έκφρασης αλυτρωτισμού. Αυτή η διαπραγμάτευση δεν ευοδώθηκε και η Ελλάδα το 2008 πήρε μία πολύ γενναία, πολύ ισχυρή απόφαση να αντιταχθεί στις επιθυμίες πολύ μεγάλων διεθνών παικτών και τελικά να πείσει τη Συμμαχία να υιοθετήσει μία ομόφωνη θέση, που έλεγε ότι χωρίς λύση που θα μπορούσε να δεχθεί η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μπει η FYROM στο ΝΑΤΟ. Από τότε πέρασαν 10 χρόνια και λέγαμε ότι οι συνθήκες οι εξωτερικές είναι πολύ ευνοϊκότερες από ό,τι τότε για μία πολύ καλύτερη λύση».