Skip to main content

Νιγηρία: Πάνω από 1.000 οι άμαχοι – θύματα της Μπόκο Χαράμ μέσα στο 2015

Πάνω από 1.000 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές του 2015 στις επιθέσεις που έχουν διαπράξει μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ της Νιγηρίας, καταγγέλλει η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

«Εβδομάδα την εβδομάδα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με όλο και πιο βάρβαρες ωμότητες από τη Μπόκο Χαράμ σε βάρος αμάχων», τόνισε αναλύτρια της ΜΚΟ για τη Νιγηρία σε ανακοίνωση της οργάνωσης που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η κυβέρνηση της Νιγηρίας πρέπει να καταστήσει την προστασία των αμάχων προτεραιότητα, πάνω από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Μπόκο Χαράμ», προσέθεσε η ίδια.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη, ο αριθμός των αμάχων που έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ το 2014 είναι τουλάχιστον 3.750. Το Παρατηρητήριο σημειώνει ότι ο αριθμός των θυμάτων το πρώτο τρίμηνο του 2015 είναι σημαντικά αυξημένος σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2014.

Θεωρείται αδύνατο να δοθεί αξιόπιστος απολογισμός των θυμάτων από τις ενέργειες της Μπόκο Χαράμ και από τις επιχειρήσεις για την καταστολή της δράσης της, λόγω των δυσκολιών στις επικοινωνίες με τις περιοχές στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου γίνονται στη συντριπτική τους πλειονότητα οι επιθέσεις, καθώς και λόγω της επικινδυνότητας που έχει η αποστολή ανεξάρτητων ειδικών στην περιοχή.

Οι δυσκολίες αντανακλώνται στις τεράστιες αποκλίσεις που έχουν, ανάλογα με την πηγή, οι απολογισμοί που δίνονται για τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από τις ενέργειες της Μπόκο Χαράμ μετά το 2009.